Neizvesna sudbina više od 450 pasa u azilu u Nišu

Azil za napuštene pse koji se nalazi na prostoru koji je vlasništvo grada Niša, dobio je od komunalne inspekcije nalog da se trajno iseli najkasnije do 19. decembra, sa upozorenjem da će u suprotnom biti prinudno raseljen.

.

Saša Pešić, koji brine o psima pokrenuo je preko društvenih mreža peticiju, kojom je zatražio podršku za zaštitu pasa u azilu i dobijanje dozvole da on ostane na postojećem mestu.

Ovu peticiju za samo jedan dan podržalo je preko 40 hiljada ljudi širom sveta.

Saša Pešić je rekao da je azilu smešteno preko 450 pasa koji su sterilisani, vakcinisani i čipovani nakon što su pronađeni na niškim ulicama.
"Da su ostali na ulici oni bi se razmnožavali i predstavljali bi pretnju za građane. Sve što smo uradili sami smo finansirali tako da je grad našim postojanjem samo dobio" rekao je za Tanjug Pešić.

Pešić kaže da je tačno da azil nema dozvolu za rad ali napominje da na isti način standarde za čuvanje pasa ne ispunjava ni jedino prihvatilište za pse kojim grad raspolaže i da je u slučaju ovog azila primenjena selektivna pravda.

Gradski većnik Miloš Banđur, u izjavi za Tanjug rekao je da je "o ovom slučaju podignuta prevelika prašina".
"Grad će narednih dana učiniti sve da izmesti pse sa sporne slokacije, ali to se neće dogoditi upotrebom sile. Psi neće biti ugroženi. Rok - 19. decembar nije pravosnažan. Što se tiče komunalne inspekcije oni su radili svoj posao i napisali prijavu po službenoj dužnosti. Ta prijava još nije pravosnažna" rekao je Banđur.

U Nišu osim ovog prihvatilišta postoji jošš jedno sa istim brojem pasa, kao i prihvatilište u kojima psi borave kratko vreme dok im se ne nađe novi vlasnik. Nijedn od ova tri smeštaja nema sertifikat o ispunjavanju standarda za boravak pasa.

Izvor: Tanjug