Kraj talačke krize u Sidneju

Talačka kriza u Sidneju okončana je, posle upada policajaca u kafić u kojem je naoružani napadač od jutros držao taoce.

.

"Operacija je završena", rekao je portparol policije, ali nije naveo nikakve detalje, preneo je AP.

Agencije su prethodno izvestile da je policija upala u kafić "Lint" neposredno pošto je pet ili šest talaca uspelo da pobegne.

Naoružani muškarac koji od jutros držao kao taoce zaposlene i posetioce jednog kafića u Sidneju, identifikovan je kao iranski izbeglica Man Haron Monis.

Monis, koji sebe naziva šeikom, bio je osuđen za seksualne napade i poznat je po tome što šalje pisma s porukama mržnje australijskim vojnicima.

"Sada više nema operativnog razloga da to ime zadržavamo za sebe", rekao je Rojtersu policijski izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Monis, star oko 50 godina, prošle godine je optužen za saučesništvo u ubistvu bivše supruge, koja je izbodena nožem i zapaljena u stambenoj zgradi u Sidneju.

Godine 2012. bio je proglašen krivim zbog slanja uvredljivih pisama porodicama osam australijskih vojnika ubijenih u Avganistanu, u znak protesta zbog učešća Australije u sukobu u toj zemlji.

Početkom ove godine, Monis, koji sebe naziva "duhovnim vidarem", bio je optužen za nedolično ponašanje i seksualni napad na jednu ženu 2002. godine u Sidneju. Optužnica je u oktobru proširena.

Protiv njega je podneto skoro 50 prijava zbog optužbi za seksualne napade u vreme kada se predstavljao kao vidar koji se bavi crnom magijom.

Na njegovom vebsajtu su postavljene fotografije dece za koje tvrdi da su ubijena u američkim i australijskim vazdušnim napadima.

Kako su ranije prenele agencije, otmičar je upozorio da su u kafeu postavljene dve bombe, a u centru grada još dve, a zatražio je da mu se donese zastava Islamske države i da mu se omogući da razgovara sa australijskom premijerom Tonijem Abotom.

Kompanija "Lint", u čijem kafiću su oteti ljudi, saopštila je da veruje da se u objektu nalazi 10 zaposlenih i 30 gostiju.

Izveštači sa lica mesta navode da je do sada šest ljudi istrčalo iz kafića. Prvo su istrčala trojica muškaraca, gotovo šest sati nakon što je počela talačka kriza, a oko sat vremena kasnije su kafić trčecći napustile i tri žene.

Nije poznato da li su oni pobegli ili ih je napadač pustio.

Među ženama koje su pobegle su i dve zaposlene u kafiću pošto su izveštaci sa terena uslikali njihove kecelje sa natpisom "Lint".

TV stanica "Kanal 10" prenela je da su njeni novinari razgovarali sa dvoje otetih u kafiću "Lint" koji su rekli da otmičar ima "seriju zahteva".

"Oni su naveli da su podmetnute četiri bombe - dve unutar kafića "Lint", a druge dve u sidnejskoj poslovnoj četvrti", stoji na Tviter nalogu TV stanice.

Snimak na kojem osobe koje su pobegle prenose zahteve otmičara pojavio se na Internetu, ali je skinut sa "JuTjuba", a ni zahtevi koje je prosledio australijskim medijima nisu, na zahtev policije, objavljeni.

Iz policije zasad nema nikakve potvrde o tim zahtevima.

Centralni sidnejski trg je evakuisan, a više stotina policajaca okružilo je kafić-prodavnicu čokolade "Lint", u kojoj prestrašeni taoci na prozoru drže crnu zastavu sa belim arapskim slovima.

Svedoci navode da se radi o zastavi "šahada", islamskoj afirmaciji vere u islam, na kojoj piše: "Nema Boga do Alaha, Muhamed je božji glasnik".

Zaposleni iz obližnjih kancelarija su evakuisani, a policija je zatražila od građana da ostanu unutra i da se ne približavaju prozorima.

Prostor oko kafića je u potpunosti okružen policijom.

Zamenica policijskog komesara države Novi Južni Vels Ketrin Bern rekla je da su pregovarači policije uspostavili kontakt sa otmičarem i da nastavljaju da "održavaju kontakt", ali da i dalje ne znaju motiv zbog koga se odlučio da otme zaposlene i posetioce kafića.

SAD su evakuisale konzulat u Sidneju, koji se nalazi u blizini kafića, prenosi Rojters. Konzulat je uputio američkim građanima upozorenje da budu na oprezu i preduzmu korake na jačanju lične sigurnosti.

Vazdušni saobraćaj iznad Sidneja je zatvoren kako bi mogle eventualno da deluju helikopterske jedinice policije.

Ubrzo posle vesti o otmici ljudi, evakuisana je i čuvena Sidnejska opera zbog navodno sumnjihovog paketa koji je pronađen u zgradi. Snage za razbijanje demonstracija se nalaze ispred Opere.

Vlada Australije je još ranije upozorila na opasnost od napada od džihadista koji se vrate u tu zemlju iz Iraka i Sirije.

Američki predsednik Barak Obama je obavešten o talačkoj krizi u Sidneju, saopštio je zvaničnik Bele kuće.

Australijski premijer Toni Abot ocenio je danas da je situacija sa talačkom krizom u sidnejskom kafiću, gde je naoružani napadač oteo zaposlene i posetioce, duboko zabrinjavajuća.

On je rekao na vanrednoj pres konferenciji da je učinjeno sve kako bi se odgovorilo na ovaj incident.
"Ovo je očigledno duboko zabrinjavajući incident, ali svi Australijanci treba da budu uvereni da su naše bezbednosne službe dobro obučene i opremljene i da odgovaraju na situaciju na sveobuhvatan i profesionalan način", rekao je Abot, a prenosi TV stanica "Raša tudej".

On je rekao da se još ne znaju motivi napdača, ali nije odbacio da je napad "politički motivisan".
Abot je rekao da je Komitet Vlade za nacionalnu bezbednost obavešten o situaciji i da je razgovarao sa premijerom Novog Južnog Velsa, kojem je ponudio svu moguću pomoć i podršku.

Pogledajte prva bekstva talaca.

Izvor: Tanjug