Info

Sve više turista iz Bugarske, Rusije i Rumunije

Na Staroj planini svečano je otvorena zimska turistička sezona za koju turistički poslenici, sudeći po ranim rezervacijama, smatraju da će biti za 20 odsto bolja od prošlogodišnje.
14.12.2014. - 01:18h

Jedini smeštajni objekat visoke klase hotel “Falkenštajner Stara planina” već je rasprodat u udarnim terminima, a ove godine posebno je boravak na jednoj od najlepših srpskih planina interesantan turistima iz Bugaske, Rusije i Rumunije.
“Očekivanja za ovu sezonu su veoma pozitivna. Pokušavamo da privučemo strane turiste i to i uspevamo, jer imamo porast stranih turista za 30 posto, pre svega iz Rusije i Bugarske i Rumunije", rekao je Tanjugu direktor Nikola Marković i dodao da "domaćih turista ne manjka".

Posebno je dobra vest, dodao je on, da se u sve većem broju iz godine u godinu turisti vraćaju.

Ove godine imamo i kompletnu sedmodnevnu animaciju za decu i odrasle i muzički program tako da smo zaokružili kompletan program hotela”, rekao je Marković dodavši da ove godine ima dosta novina na Staroj planini.
“U arhitektonskom smislu smo odvojili pušačke zone, dakle, roditelji sa malom decom neće imati više taj problem, a obezbedili smo i sedmodnevnu animaciju sa muzičkim programom i za decu i za odrasle.

Vesna Panajotovič, iz Skoplja, kaže da već treću godinu dolazi na Staru planinu.
“Ovde je sve predivno, hrana je odlična, usluga takođe, zaista smo prezadovoljni. U ovom momentu nedostaje malo snega, ali će ga ubrzo biti tako da smo sve u svemu prezadovoljni i nastavićemo da dolazimo ovde”, kazala je Tanjugu Panajotovičeva.

Četvorogodišnji Filip Milunović iz Beograda po prvi put je na Staroj planini i kaže da mu se sviđa boravak na ovoj planini.
“Danas sam došao, sutra ću da se sankam i skijam, super je ovde”, kaže Filip.

Direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov kaže da Pirot ima odličnu saradnju sa hotelom “Falkenštajner”.
“Veliki broj gostiju iz Bugarske dolazi na Staru planinu i zbog toga je veoma važno da napravimo jedan brend od Stare planine, ne samo kao turističke destinacije već i u smislu plasmana tradicionalnih proizvoda sa ovog područja”, kazao je Zlatkov.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić kaže da je veliki broj Piroćanaca došao do posla upravo na Staroj planini u jedinom hotelu sa četiri zvezdice u ovom kraju.
"Opština Pirot će sigurno imati koristi, jer se i u Pirotu završava izgradnja modernog hotela ovog tipa pa računamo na svojevrsnu turističku razmenu, odnosno da sve veći broj turista iz Bugarske koji dolazi u Pirot poseti i Staru planinu i hotel “Falkenštajner” i obrnuto, a to je i šansa za mnoge ljudi koji se bave tradicionalnim zanatima, proizvodnjom suvenira, naročito proizvodnjom tradicionalne hrane koja je izvrsna tako da mislim da je to saradnja na obostranu korist”, kazao je Vasić.

Ove sezone će cena dnevnog ski pasa u špicu sezone biti 1.560 dinara za odrasle.

Hotel "Falkenštajner" na Staroj planini najmoderniji je smeštajni objekat u ovom delu Srbije.

Kategorisan je sa četiri zvezdice. Ski centar na Staroj planini raspolaže sa više od 13 kilometara odlično uređenih skijaških staza različitih težina, sa četvorosednom žičarom "Konjarnik" kapaciteta 1.400 skijaša na sat, ski liftom "sidro" kapaciteta 1.200 skijaša na sat, dečjih ski liftom, dok na samoj lokaciji na kojoj se nalazi i hotel postoji osmosedna gondola, žičara četvorosed i ski lift.

Ovaj ski-centar opremljen je i sistemom za veštačko osnežavanje.

Izvor: Tanjug