Mihajlović:Vlada spremna da podrži svaki projekat znanja

Srbiji je potrebna mnogo jača veza između obrazovanja i realnog tržišta rada i republička vlada je spremna da podrži takve projekte, izjavila je u Novom Sadu potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

.

Otvarajući na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Novom Sadu Laboratoriju znanja kompanije "Samsung", u okviru koje su dve učionice opremljenje najsavremenijom računarskom opremom, Mihajlović je naglasila da je intelektualni kapital mogućnost i budućnost Srbije.

Zahvalivši "Samsungu" na tome što je, posle one u Nišu, otvorio drugu takvu Laboratoriju znanja u Srbiji, ona je istakla da našoj zemlji danas nije potrebna tolika "hiperprodukcija visoko obrazovanih stručnjaka ili doktora nauka, koliko nam je neophodno da oni koji izađu sa fakulteta imaju znanje, praksu i da istog trenutka mogu da rade i doprinesu svojoj državi", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da je Vlada Srbije spremna da podrži u svakom pogledu svaku novu laboratoriju znanja na bilo kojem Univerzitetu u Srbiji, poželevši pri tom studentima FTN da imaju puno "pravog i realnog znanja koje će poneti iz nove laboratorije".

Vlada Srbije će, kako je još naglasila, uvek davati punu podršku zajedničkom radu sa potencijalnim investitorima i donatorima i kroz budžet Srbije, da se na našim univerzitetima stvaraju vrhunski stručnjaci koji će ostati u zemlji i pomoći njenom razvoju.

Direktor marketinga "Samsung" za Adriatik regiju Milan Vujović istakao je da je svrha ovog projekta te kompanije da "mladima pomognemo u sticanju praktičnih znanja u tehničkim naukama".

On je napomenuo da poslodavci danas osim teorijskog, traže i praktična znanja od studenata da bi ih zaposlili.

Kompanija "Samsung" nudi, dodao je on, kroz rad na najsavremenijim softverskim rešenjima i mogućnosti da stvaraju nove aplikacije i tako dođu do neophodnog iskustva radi lakšeg pronalaženja posla.

On je najavio da će ta kompanija nastaviti svoju akciju i sledeće godine kako bi se, kako je rekao, u Srbiji "poboljšali nivo obrazovanja i pomogli državi da smanji nezaposlenost".

Dekan FTN prof. dr Rade Doroslovački je napomenuo da će se u novoj Laboratoriji ostvarivati projekti najrazličitijih aplikacija i softverskih ideja, zahvalivši predstavnicima "Samsunga" koji su taj vredan projekat ostvarili na tom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu.

FTN je odavno poznat među svetskim kompanijama, kao što je "Samsung", kao institucija koja daje vrsne inženjere i zato se one" otimaju za njih", rekao je Doroslovački, naglasivši da se na FTN stalno bore da mladi stručnjaci ostanu i rade u Srbiji.

Nove "Samsungove" učionice tome će doprineti u pravom smislu, rekao je dekan FTN, napominjujući da će sledeće nedelje biti raspisan tender za izgradnju nove zgrade fakulteta od 26.000 kvadratnih metara, čime će biti stvoreni uslovi za stvaranje novih kvalitetnih inženjera.

Doroslovački je podsetio da je u Novom Sadu poslednjih desetak godina otvoreno više od 3.000 malih kompanija i, kako je dodao, planira se da uskoro bude zaposleno još nekoliko hiljada inženjera, samo ih treba stvoriti.

Izvor: Tanjug