Info

Medvedev: Sankcije odnele Rusiji više milijardi dolara

Zbog zapadnih sankcija uvedenih Moskvi privreda Rusije je izgubila više milijardi dolara, dok je evropska privreda ove godine izgubila 40 milijardi dolara, a naredne godine joj preti gubitak od 50 milijardi dolara, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev.
10.12.2014. - 14:46h

"Niko nikada nije potcenio štetu uzrokovanu sankcijama koje su rusku privredu koštale više milijardi dolara", rekao je Medvedev u intervjuu za pet ruskih televizijskih stanica, a prenosi ruska novinska agencija Tas.

Medvedev se osvrnuo i na dramatičan pad rublje, koji je, kako je rekao, izuzetno nepovoljan za rusku privredu na duži rok.

"Gledano na duži rok, očigledno je da je dramatično slabljenje rublje nepovoljno po našu ekonomiju. Na kurs rublje utiče čitav niz faktora, a pre svega cena nafte. Svetske cene nafte su gotovo prepolovljene i to može uticati na rublju", naveo je Medvedev.

Ruski premijer je govorio i ovogodišnjem privrednom razvoju Rusije, naglašavajući da je budžetski sistem njegove zemlje i dalje uravnotežen.

"Rezultati za ovu godinu su kontroverzni, ali mi smo ipak uspeli da osiguramo rezultate koje smo želeli, a to je uravnotežen budžetski sistem", izjavio je Medvedev.
"Ruska vlada bi mogla da revidira budžet za 2015. godinu usled nepovoljnog spoljnog i unutrašnjeg ekonomskog razvoja. Ukoliko se ekonomski uslovi značajno promene, moraćemo da revidiramo naše scenarije (za socijalni i ekonomski razvoj Rusije) i konačno da donesemo odluku o budžetu", zaključio je Medvedev.

Medvedev je rekao da njegovi odnosi sa američkim predsednikom Barakom Obamom nisu loši, ali je dodao i da je američka politika nepredvidljiva.

"Moji odnosi sa predsednikom Obamom nisu loši. Poslednjih godina smo nas dvojica učinili nekoliko korisnih stvari ili smo barem to pokušali. Ali ovde se ne radi o našim ličinim odnosima, koji su i dalje normalni. Radi se o adekvatnosti i predvidljivosti mera nečijih partnera", rekao je Medvedev.

"Adekvatnost i predvidljivost tih mera su važne. A šta rade Amerikanci? Uvode sankcije našoj zemlji i pokušavaju da silom sastave savez zemalja protiv Rusije. To nisu prijateljske aktivnosti, to je potpuno jasno", izjavio je Medvedev kmentarišući odluku američkih vlasti da uvedu sankcije protiv Rusije.

"Lopta je sada u njihovom dvorištu. Čim budu hteli da ponovo uspostave normalne odnose, mi ćemo biti spremni na to", rekao je ruski premijer.

Kad je reč o Krimu, Medvedev je rekao da je to poluostrvo, koje je u martu ove godine pripojila Rusija, sudbina te zemlje.
"Krim ne predstavlja ekonomsko pitanje. Kad govorimo o Krimu, shvatamo da je to naša istorija, naša sudbina, ali i naša bol... i da tamo živi veliki broj ljudi koji su ove godine na referendumu izglasali da se pripoje Rusiji", istakao je ruski premijer.

Posle aneksije Krima u martu ove godine su odnosi između Zapada i Rusije pali na najniže grane u poslednjih nekoliko decenija, a Zapad je takođe uveo sankcije ruskim zvaničnicima i državnim kompanijama.

Izvor: Tanjug