I Srbija obeležava Dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava, koji se danas obeležava širom sveta, i u Srbiji će biti propraćen nizom manifestacija, kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

.

Ovaj dan će vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava obeležiti konferencijom na kojoj će biti predstavljeni mehanizmi za praćenje ljudskih prava u Srbiji, a na skupu će govoriti potpredsednica vlade Kori Udovički, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport, šefica Pregovačkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević...

Zaštitnik građana Saša Janković pred nadležnim skupštinskim odborom predstaviće model Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Zamenik ombudsmana za prava nacionalnih manjina Robert Sepi sastaće se sa predstavnicima Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, dok će zamenik zaštitnika građana za prava lica lišena slobode Miloš Janković posetiti Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Takođe, zamenica zaštitnika građana za prava osoba sa invaliditetom i starijih Vladana Jović posetiće "male domske zajednice" koje imaju za cilj pružanje podrške za samostalni život osobama sa mentalnim smetnjama.

Dan ljudskih prava obeležiće i udruženje građana Služba, Centar za orijentaciju društva COD, Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika i Gradska organizacija gluvih Beograda skupom "Moj jezik: Srpski znakovni jezik". Saša Janković:"Veliki broj građana Srbije ovaj dan dočekuje pritisnut krizom koja posebno ugrožava njihova ekonomska i socijalna prava. Organi javne vlasti zato imaju dodatnu obavezu da postupaju pravično i zakonito, kako bi građani ravnopravno uživali prava koja im garantuju Ustav i zakoni. U porastu je broj pritužbi na tešku socijalnu i ekonomsku situaciju izazvanu gubitkom posla ili smanjenjima zarada i penzija."

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) obeležiće Dan ljudskih prava akcijom u 11 gradova u Srbiji tokom koje će pozvati građane na solidarnost sa onima čija ljudska prava nisu obezbeđena. Akcija "Ne potcenjuj ljudska prava" održaće se u Boru, Vrbasu, Vrnjačkoj Banji, Apatinu, Šidu, Bačkoj Palanci, Subotici, Kragujevcu, Novom Pazaru, Jagodini i Beogradu.

Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je na solidarnost sa građanima kojima najosnovnija ljudska prava nisu obezbeđena, poput ljudi bez lične karte i zdravstvene knjižice, devojkama i ženama koje stupaju u prisilne brakove, ilegalnih migranata kojima su oduzete putne isprave, LGBT osobama koje ne mogu stupiti u brak sa osobama istog pola, novinarima i aktivistima čije su emisije, tekstovi i sajtovi cenzurisani... Na manifestaciji ispred opštine Zvezdara počeće akcija "Ljubav ili nešto drugo", čiji je cilj podizanje svesti o značaju prevencije nasilja u adolescentskim vezama.

Izvor: agencije

Pročitajte i:

Neda Ukraden, zvezda velikog srca: "Pevam za malu Milu"!