Petnica će uvek biti posebna ustanova nauke i kulture

Istraživačka stanica Petnica je jedinstvena ustanova u Srbiji i šire, čiji opstanak i razvoj je veoma važan za budućnost zemlje i razvoj nauke, ocenili su ministar prosvete Srđan Verbić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko, koji su obišli izložbu "Eksperiment Petnica" u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

.

Petnica kao nezavisna institucija postoji već 32 godine, a mnoge ustanove sličnog tipa nisu uspele da opstanu i to je, kako je rekao Verbić, "zbog toga i uprkos svemu" rezultat timskog rada i razvoja kritičkog mišljenja u okviru te ustanove.

"U jednoj disciplini u Petnici vežba se plivanje uzvodno i svi bi se u jednom trenutku okrenuli i plivali nizvodno, kako je lakše i kako odgovara određenoj zajednici, fakultetima i stručnjacima, ali Petnica to nikada nije radila", metaforički je objasnio ministar.

On je ukazao da je svima u interesu ne samo da imamo dosta dobrih naučnika u Srbiji, već i da negujemo timski rad, kritičko mišljenje i odnos prema poslu, što je i misija Petnice.

Generalni direktor NIS-a, Kiril Kravčenko je naglasio da je Petnica jedinstvena ustanova, koju će ta kompanija uvek podržavati i biti joj strateški partner, kao što je to u poslednjih pet godina.

Istakavši da je pozitivno iznenađen obimom oblasti i dubinom znanja koju mladi mogu da steknu u Petnici, Kravčenko je naveo da je veoma važno da Srbija iskoristi ta znanja za svoju uspešniju budućnost.

Prema njegovim rečima, NIS sada podržava 17 škola i 20 fakulteta u Srbiji, ali će Petnica uvek biti posebna, jer je simbol budućnosti i razvoja Srbije.

Istraživacka stanica Petnica je samostalna i nezavisna organizacija koja se bavi razvojem naučne kulture, naučne pismenosti, obrazovanja i kulture.

Direktor Petnice Vigor Majić zahvalio je Kravčenku koji je pet godina sam ponudio da NIS finansijski pomogne Petnici, koja je u tom trenutku bila u krizi i čiji je opstanak bio ugrožen zbog nedostatka novca.

Aktivnosti te ustanove su najvećim delom usmerene na mlade, učenike i studente, kao i na obuku nastavnika u novim tehnikama, metodama i sadržajima u oblasti nauke i tehnologije.

Programi Petnice obuhvataju širok spektar oblasti i disciplina u okviru prirodnih, društvenih i tehničkih nauka, a svake godine ta istraživačka stanica organizuje različite programe u obliku kurseva, seminara, naučnih kampova, radionica, koji traju nekoliko dana i na kojima gostuju iskusni naučni radnici i istraživači.

Glavni deo programa Petnice namenjen je učenicima srednjih škola, odnosno mladima od 15 do 19 godina, koji mogu da se prijave za niz seminara i kurseva tokom jedne godine, koji se održavaju u nekoliko termina tokom zime, proleća, leta i jeseni.

Izvor: Tanjug