Verbić: Za prosvetu 133 milijarde dinara u 2015. godini

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je da je za resor koji vodi u predlogu budžeta za 2015. godinu predvideno 133 milijarde dinara.

.

"U 2014. godini bilo je odvojeno 148 milijardi, u 2015. godini, ako skupština izglasa taj predlog budžeta, biće 133 milijarde dinara i približno ravnomereno je smanjivanje u svim oblastima", rekao je Verbić novinarima, posle predstavljanja projekta "Reagovanje obrazovno-vaspitnog sistema u kriznim situacijama".

Predlog budžeta će, prema najavama premijera Aleksandra Vučića, pred poslanicima u Skupštini Srbije biti do 10. decembra.

Verbić je izjavio da očekuje da sve škole pripreme plan nadoknade nastave, jer zakonski štrajk podrazumeva nadoknadu propuštenih časova.
"Ne verujem da bilo ko od nastavnika neće nadoknaditi ono što je propušteno", rekao je ministar Verbić novinarima.

Verbić je primetio da je bio red da se štrajk završi i ponovio da se radi na kolektivnom ugovoru kao o zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
"Ne mogu da kažem da se slažemo po svim stavkama tih akata, ali na tome se radi i to je posao i sindikata i svih socijalnih partnera.Voleo bih da u to budu uključeni svi nastavnici, svi zaposleni u obrazovanju, kako bi videli šta je materijal na kome se radi jer nam je potrebna saglasnaost po svim pitanjima da bi taj dogovor bio što trajniji", rekao je ministar.

Na pitanje da li postoje kapaciteti da se konačno reše problemi u prosveti, Verbić je odgovorio da je prosveta sastavni deo društva, da nijedno društvo ne može da postoji bez prosvete i koliko ima problema u društvu toliko ima i problema u prosveti.
"Prosveta je zapravo slika društva u kojem živimo. Svi zajedno, ne samo zaposleni u prosveti, već i izvan nje, treba da radimo na tome da nam prosveta bude bolja", podvukao je minitar.

Izvor: Tanjug