Evakuacija u Lučanima zbog izlivanja reke, poplave i u Čačku

Vodostaj reke Bjelice koja se jutros izlila u Lučanima, počeo je da opada, a nadležni kažu da voda nije nanela značajnije štete domaćinstvima i poljoprivrednom zemljištu.

.

"Vodostaj reke Bjelice u Lučanima opada, kiša je prestala i ukoliko ne bude novih padavina sve će biti u redu", izjavio je za Tanjug načelnik Odeljenja za vanredne situacije, Dragiša Broćić.

Prema njegovim rečima, takođe se smanjuje nivo pritoka ove reke koja je ove godine već sedam puta izlazila iz svog korita.

Načelnik Moravičkog okruga, Slobodan Jolović, izjavio je da je pokrenuta mehanizacija i napravljen bedem u Đeraću i tako sprečeno da Bjelica ponovo poplavi 12 kuća u toj mesnoj zajednici.

Zahvaljujući čišćenju reke Bjelice, a pomoću sredstava koje je Vlada Srbije dobila od kanadske ambasade, obezbeđen je brži protok vode, pa ni fabrika Milan Blagojević nije poplavljena.
"Ovoga puta nije bilo značajnijih materijalnih šteta na usevima, u domaćinstvimama, niti u privrednim subjektima na području Dragačeva", kazao je Tanjugu Jolović.

Komadant štaba za vanredne situacije u Lučanima Miloš Velanac naredio je danas evakuaciju ljudi, stoke i materijalnih dobara iz delova te opštine koji su ugroženi zbog izlivanja reke Bjelice.

Naredbom se uvodi pripravnost za odbranu od poplava u delu Mesne zajednice Dljin - Potkraj, Đerać, Puhovo, Turica, Guča, i Viča. Takođe, preporučuje se priprema za evakuaciju ljudi i materijalnih dobara i u krugu preduzeća "Milan Blagojević - Namenska" i privrednih društva u industrijskoj zoni.

Opštinski šstab za vanredne situacije navodi da je u 6.30 počelo izlivanje reke Bjelice na regionalni put Lučani-Guča u naseljenom mestu Đerać.

JP "Direkcija" i PP "Panekspres Lučani" su odmah ojačali improvizovan bedem u MZ Đerać i na taj način sprečili plavljenje stambenih objekata. Planinci, zaseok sela Dučalovići, odsečeni su izlivenom Bjelicom sa jedne strane a sa druge strane oštećenim putem.

Članovi Štaba su istakli da je Bjelica tokom noći i dana poplavila oko 100 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta u Viči, Dljinu, Đeraću, Puhovu i Turici. Nije bilo poplavljenih stambenih objekata ali je voda ušla u deset pomoćnih objekata (štale, obori, šupe), uglavnom u Puhovu. Tendencija je da Bjelica trenutno blago opada.

Ministar zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić najavio je danas zahtev za tri miliona evra za sređivanje toka reke Bjelice, koja se zbog obilnih padavina ponovo izlila, zbog čega je opštinski štab za vanredne situacije u Lučanima doneo naredbu o evakuaciji.
"Sprečili smo novo veliko plavljenje, ali trajno rešenje još uvek nije postignuto. Nova Srbija će podneti amandman u Narodnoj skupštini kojim će zatražiti tri miliona evra neophodnih za radove kojim će se problem u Lučanima trajno rešiti", kazao je on Tanjugu.

On je dodao da, iako uređenje toka Bjelice još nisu počelo, čišćenje njenog korita, koje je obavljeno u okviru pripremnih radova, sprečilo je da ta reka ponovo poplavi naselja u svom priobalju. Ove godine, Bjelica se izlivala sedam puta.

Ministar Ilić je istakao da se moraju srediti pritoke Bjelice prema gornjem Dragačevu, odnosno šest kilometara uzvodno od ušća te reke u Zapadnu Moravu.
"Sve tačke na Bjelici koje su bile slabe biće popravljene, korito će se srediti, a na bočnim pritokama biće urađene ustave", kazao je Ilić.

Most u Lučanima, prema njegovoj oceni, treba rekonstruisati budući da je jako nizak pa se mora podići na određenu visinu kako bi se sprečila začepljenja.

On je podsetio da će 38 miliona dinara biti utrošeno na sređivanje pritoka Bjelice, a radovi će započeti početkom 2015. godine.

Ove godine, reka Bjelica se izlivala sedam puta a tri puta je plavljeno od 12 do 15 domaćinstava u naseljenom mestu Đerać.

Poplave i u Čačku, izlio se Slatinski potok u Trbušanima

Zbog kiše koja neprestano pada u proteklih 24 sata i izlivanja Slatinskog potoka ugrožena su domaćinstva u Trbušanima kod Čačka.

Prema rečima Vide Varagić iz Donjih Trbušana, voda iz ovog potoka je prodrla u dvorište njihovog tročlanog domaćinstva, podrum i pomoćne objekte.
"Takođe, poplavljena je i njiva površine 25 ari, a bujica dolazi iz pravca obližnjeg groblja donoseći i fekalne vode", kaže ona za Tanjug.

Varagićeva navodi da su dolazili nadležni iz JP "Gradac" i obećali da će poslati skip u toku dana i ističe da je, počev od maja, njihovo domaćinstvo danas peti put poplavljeno.

Zbog izlivanja Lipničke reke poplavljene su poljoprivredne parcele u čačanskom selu Zablaće.
Tamo se, kako kaže tamošnji meštanin Zoran Dragović, izlila Lipnička reka (pritoka Zapadne Morave) koja je poplavila 10 hektara oranica.
"Strašno je to što nam se dešava, ove godine nismo imali nikakav prihod od poljoprivredne proizvodnje, nadležni ne pokazuju interesovanje da nam pomognu u rešavanju problema i stalno se pozivaju na "Srbijavode" koje je, kako kažu, nadležno za čišćenje rečnih korita", rekao je on danas Tanjugu.

Izvor: Tajnug