Led, sneg i mrak u Timočkoj krajini, u celoj Srbiji jak vetar!

Na području Srbije preovlađuje oblačno i vetrovito vreme, mestimično sa kišom, u Timočkoj krajini pada ledena kiša i sneg, a u višim predelim stvara se manji snežni pokrivač.

.

Kako je saopštio jutros AMSS, ovakve vremenske prilike su često uzrok proklizavanja, gubljenja kontrole nad vozilom ili izletanja sa puta, posebno ukoliko brzina nije prilagođena ili vozilo nije opremljeno odgovarajućom zimskom opremom.
Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na graničnim prelazima su do 30 minuta.
Tokom noći u košavskom području očekuje se kratkotrajna susnežica, a vetar duva slab i umeren, u košavskom području jak i olujni, jugoistočni.
Najviša temperatura vazduha iznosiće od četiri do 10, a u Timočkoj krajini biće hladno sa temperaturom oko nula stepeni.
Svi vozači se podsećaju da su od 1. novmebra do 1. aprila po novom pravilniku o upotrebi zimske opreme dužni da imaju sva četiri zimska pneumatika, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.
Van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku, navedeno je u saopštenju.

Javno preduzeće "Putevi Srbije" savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, da voze zaista oprezno i pažljivo.

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 110 saobraćajnih udesa u kojima je 35 osoba povređeno, a jedno lice je smrtno stradalo.

U Beogradu su evidentirana 62 saobraćajna udesa u kojima je pet osoba povređeno, saopštio je Auto moto savez Srbije.

Olujni vetar duva u Pomoravlju i Podunavlju, dok je u Banatu je vetar dostigao orkansku jačinu. Sneg pada na Crnom Vrhu, dok je Bor takođe beo. Najteže je u Timočkoj krajini. Struje nema u Majdanpeku, dok je poledica u košavskom području.

Samo nekoliko sela u okolini Bora je dobilo struju.

Izliva se reka Bjenlica u Lučanima, tako da ovom kraju preti nova opasnost od poplave. Od pritoka Bjelice voda je stigla do jednog domaćinstva.

Večina sela, oko 4 000, i dalje je bezstruje. Grad funcioniše, ali sporadično nema struje. Trenutno je -4 stepena u Boru, dok je prvi sneg prekrio grad. Snega ima i na kolovozu, pa AMSS upozorava na opreznu vožnju.

Majdanpek je i dalje bez struje. Porodilište je dobilo agregat, tako da su bebe i mame zbrinute, ali zbog nestanka struje postoji problem i sa grejanjem. Bor nema problema sa vodosnabdevanjem i saobraćajem, iako je on otežan.

Tri dalekovaoda su pala na tom području, tako da je situacija na terenu veoma teška.

Izvor: tanjug, blic, rts

Pročitajte i:

10 osoba povređeno zbog pada na zaleđenim ulicama