U Bečeju novi pogon KWS-a, posao za 250 radnika

Nemačka kompanija KWS otvorila je u Bečeju centar za doradu semena i kukuruza u koji je uloženo 30 miliona evra, a premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je to početak velikog oporavka i simbol nove snage te opštine, koja je nekada bila jedna od najznačajnijih poljoprivrednih industrijskih cenatra u bivšoj Jugoslaviji.

.

Vučić je nakon svečanog presecanja vrpce rekao da je ovo jedna od najvećih nemačkih investicija koja je završena bez subvencija vlade, ali uz njenu podršku i da je značajna i za Bečej, Vojvodinu i celu zemlju.

Najavljujući otvaranje Frezenijusa u Vršcu sledeće nedelje, Vučić je rekao da je to pokazatelj da je Srbija postala dobro mesto za nemačke investitore.

Prema njegovim rečima, 85 odsto proizvedene robe izvoziće se u zemlje EU, najviše Mađarsku i Hrvatsku, Rusiju i druge zemlje nekadašnjeg istočnog bloka, dok će 15 odsto biti namenjeno za domaću upotrebu.

Premijer je kazao da će u ovom pogonu u sezoni koja traje osam meseci biti angažovano 250 radnika, a da je stalno zaposlenih 150.

On je istakao da je oprema u ovom pogonu najmodernija u Evropi i da ni u Nemačkoj ni Francuskoj ne postoji takva tehnologija.
"Nadamo se da će KWS nastaviti da investira, a imaće i podršku i pomoć Vlade i lokalne samouprave", rekao je Vučić istakavši da je uveren da će Srbija više i snažnije moći da izađe u susret investitorima, a da i od KWS očekuje da budu uspešni kao što su uspešni svuda u svetu.

"Ovo je važan dan za Bečej koji je nekad bio jedna od najznačajnijih poljoprivrednih industrijskih centara u bivškoj Jugoslaviji i ovo je početak velikog oporavka Bečeja. U prethodnim decenijama uspeli smo od nekadašnjeg snažnog PIK-a i drugih preduzeća mnogo toga da uništimo, a otvaranje KWS je simbol nove snage Bečeja", rekao je Vučić.

Kompleks ove fabrike koja se prostire na 15,5 hektara u industrijskoj zoni Bečeja poseduje najmoderniju opremu i tehnologiju i kapacitet mu je 10.000 tona semena kukuruza.

Direktor KWS Srbija Suad Kumbarić rekao je na svečanosti povodom otvaranja tog centra da ta kompanija u Srbiji posluje 11 godina i beleži uspehe na tržištu i ima dobru saradnju sa poljoprivrednim proizvođačima i poslovnim partnerima.

On je istakao da KWS na tržište Srbije uvodi nove tehnologije, hibride i standarde i već ima prepoznatljiv imidž.

Seme proizvedeno u Srbiji kompanija izvozi na tržište Rusije, Ukrajine, zemlje regiona i Evropske unije i ima nameru da postane regionalni lider u toj oblasti, naglasio je Kumbarić.

KWS ima jedan od najvećih selekcionih centara u svetu i pokrenuće selekcioni program i u Srbiji, kako bi poljoprivrednicima ponudio vrhunske hibride za različite namene prilagođene ovom podneblju.

Kumbarić je ukazao da je na evropskom tržištu čak 2,6 miliona hektara zasejano upravo hibridima kukuruza ovog proizvođača što je dvostruko više nego pre deset godina.

Gradonačelnik Bečeja Vuk Radojević rekao je da je ova investicija važna jer će zaposliti 250 ljudi s obzirom da je nezaposlenost najveći problem u tom gradu.

On je rekao da trenutno ima 7,5 hiljada zaposlenih što je 5,5 hiljada manje nego devedesetih, a čak pet hiljada radnika je nezaposleno.

Radojević je istakao da će fokus u narednom periodu biti dovođenje novih inestitora, davanje podsticaja malim i srednjim preduzećima i očuvanje postojećih radnih mesta.

Gradonačelnik Bečeja je istakao da je iz tog razloga ključno da se sačuvaju radna mesta u PIK Bečeju koje ima više od hiljadu zaposlenih i ocenio da poljoprivredni gignti nemački KWS i Pik Bečej imaju dobru perspektivu za unapređenje dosadašnje saradnje.

Direktor proizvodnje KWS-a Hagen Dunbostel rekao je da je ova investicija značajna i za region, a da je KWS u Srbiji pronašao najbolje mesto za poslovanje i proizvodnju semena, ne samo zbog dobrog poslovnog okruženja već i kvalitetnih radnika i dobre saradnje sa Vladom i lokalnom samoupravom.

Izvor: Tanjug