Mladi više neće moći da upravljaju bilo kojim vozilom

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će Radna grupa za brigu i čuvanje mladih učesnika u saobraćaju predložiti da se ograniče performanse automobila kojima će oni moći da upravljaju, kako bi se sačuvali njihovi životi.

.

Radna grupa danas ima drugi sastanak, a Mihajlović kaže da će do 3. decembra oni definisati predlog izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja.
"Na današnjem drugom sastanku ćemo razgovarati i malo preciznije definisati šta bi trebalo da se doda u izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja", rekla je Mihajlović Tanjugu.

Ona je kazala da će na sastanku probati da utvrde na koji način da ograniče performanse vozila, to jest odnost snage motora i mase vozila, kao i da se dogovore da li će starosna granica za ta ograničenja biti 21 godina.

Takođe, Radna grupa će se posebno baviti pitanjem edukacije mladih kako bi se došlo do najboljeg načina za komunikaciju sa mladima po pitanju njihove bezbednosti u saobraćaju.

Radna grupa za brigu i čuvanje mladih vozača i mladih učesnika u saobraćaju, kojoj predsedava Zorana Mihajlović, održala je 26. novembra prvi sastanak.

Izmene i dopune zakona bi trebalo da počnu da se primenjuju od 1. januara.

Prvi set predloga će se odnositi na ograničenja za mlade vozače po pitanju odnosa snage motora i mase vozila za vozače starosti do 21 godine, zatim na nultu toleranciju po pitanju konzumiranja alkohola jer je to ozbiljan problem mladih vožača, a treći set se odnosi na povećanje kazni za mlade vozače, kao i one koji voze maloletna lica.

Četvrti set predloga se odnosi na edukaciju vozača, zbog čega su u to radno telo uključeni i predstavnici Ministarstva prosvete, školskih ustanova i saveti roditelja škola.

Radna grupa je formirana u okviru postojećeg Koordinacionog tela Vlade Srbije za bezbednost drumskog saobraćaja, a članovi su predstavnici Ministarstva, građevinarstva, saobraćaja i infastrukture, Ministarstva prosvete, organizacije Komitet za bezbednost saobraćaja, Agencije za bezbednost saobraćaja, Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Saveta roditelja saobraćajno tehničke škole, Saveta roditelja Pete beogradske gimnazije, Saveta roditelja Pravno poslovne škole, Saveta roditelja Medicinske škole na Zvezdari...

Izvor: Tanjug