Vulin: DRI i budžetska inspekcija proveriće projekte NVO

Ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da će predstavnici Državne revizorske institutucije i budžetske inspekcije preispitati konkurse o dodeli sredstava za projekte nevladinih organizacija i ukoliko se ispostavi da je bilo zloupotreba, odgovorni će biti sankcionisani.

.

Upitan da komentariše navode da je bilo nameštanja konkusa za dodelu novca resornog ministarstva nevladinim organizacijama s obzirom na to da su neke tek osnovane, Vulin je rekao da je reč o proizvoljnim tumačenjima, ali da je odmah "čim se pojavio tračak sumnje" pozvao DRI i budžetsku inspekciju koji će to proveriti.
"Oni će proveriti i to što je rađeno proteklih šest meseci, ali i proteklih desetak godina. Jedini ko može o tome da sudi su DRI i budžetska inspekcija, da vidimo šta je urađeno", rekao je Vulin.

On je dodao da je nevladin sektor ogroman i da je Ministrastvo rada uvelo nove kriterijume, odnosno sistem bodovanja i procedura kojih do sada nije bilo već je komisija mogla sama da odluči ko dobija sredstva za projekat, a ko ne.
"Sada imate kriterijume o kojima komisija ne može baš samostalno da odlučuje", rekao je ministar i zapitao kako je moguće da se državna revizorska institucija svih ovih godina nije bavila time.

Kada je reč o NVO, Vulin je rekao da bi trebalo biti oprezan, te da bi možda čak trebalo smanjivati sredstva, odnosno organizovati sistem na taj način da količina novca mora da bude povezana sa brojem zaposleni. On je NVO pozvao da u tome budu saveznici.

Upitan o nabavci kancelarijskog nameštaja i računara za centre za socijalni rad sa preporukom o kvalitetu,Vulin je kazao da je to zato da bi se sprečilo da se kupuju računari lošeg kvaliteta.
"Oni odlučuju da kupe šta hoće, ali mi smo im dali preciznu konfiguraciju koja je potrebna, dakle ne gde će da kupuju, nego šta će da kupuju", rekao je Vulin,nakon obilaska Zavoda za vaspitanje dece i omladine "Dom Vasa Stajić" na Voždovcu.

Ministar je rekao da će sav novac koji preostane iz budžeta Ministarstva rada biti upotebljen za unapređenje rada centara za socijalni rad i institucija u delokrugu rada ministastva.

Ustanovljeno je, kaže, da na 250 adresa koje pripadaju delokrugu rada njegovog resora nemaju odgovarajuće računare, odnosno softvere koji se ne poklapaju.
"Što se tiče nameštaja, dok sam ministar ovog minisarstva davaću nalog da se sredstva troše u budžetskim preduzećima. Naravno, ne moraju da me poslušaju", rekao je on i dodao da nameštaj treba kupovati u preduzećima u kojima rade osobe sa invaliditetom, kojima se na taj način pomaže.

"Uvek ću se zalagati za to da državni novac ide budžetskim korisnicima, i kod mene će uvek prioritet imati NIS kada kupujem gorivo, kada kupujem telefon Telekom, a kada hoću da letim onda će to biti Er Srbija", rekao je ministar.

Ako je to greh, kazao je, onda ću taj greh nositi, ali mislim da državne pare treba da se troše u državnim institucijama.

Na pitanje novinara TV N1 da li će putovati Er Srbijom čak i ako je karta najskuplja, Vulin je odgovorio: "Ne znam da li je najskuplja karta tu, to vi kažete, mislim da nije i veoma sam ponosan na Er Srbiju i kako radi. Siguran sam da vasa privatna kompanija ima bolje odnose sa nekim drugim avio kompanijama i da postoje neke druge koje biste voleli, ali ja tu najviše volim, između ostalog, zato jer u njenom nazivu piše ime moje zemlje".

Izvor: Tanjug