Australija: Jaka oluja pogodila Brizbejn, 39 povređenih

Najmanje 39 osoba je povređeno u najjačoj oluji koja je u poslednjih 30 godina pogodila Brisbejn, treći po veličini grad u Australiji.

.

U nevremenu je oboreno 500 stubova dalekovoda, 68.000 domova i preduzeća ostalo je bez električnew nergije, a desetine škola je zatvoreno, preneo je AFP.

Na hiljade vojnika pomaže u uklanjanju drveća i otpada sa ulica.

Oluja je nosila krovove, čupala drveće, obarala dalekovode i poplavila ulice, a padao je i grad veličine teniske loptice,

Vetar se kretao brzinom od 140km/h, što svrstava oluju u ciklon druge kategorije.

Najmanje četiri laka aviona prevrnuta su na aerodromu Arčerfild, 11 kilometara od centra Brizbejna.

"Ovo je bila najjača luja u Brizbejnu još od 1985. godine i srećom u njoj niko nije ozbiljnije povređen", izjavio je premijer države Kvinslend Kembel Njuman za radio ABC, prenosi agencija AFP.

Razorna oluja počela je kao obično nevreme južno od Brizbejna, koje se kretalo ka severu, gde se pri susretu sa vlažnim vazduhom povetarca sa mora razvilo u snažnu oluju.

"Ovakva oluja ima vrtlog. Vazduh se vrti dok se kreće nagore, gde preuzima vlagu iznad tačke smrzavanja i tamo se zadržava", izjavio je meteorolog i dodao da tako od čestica kiše nastaje grad, koji kreće da pada kad dostigne određenu težinu.

Procenjuje se da je šteta veća od 100 miliona australijskih dolara.

Izvor: Tanjug