Info

Srpska slava na listi Uneska!

Srpska porodična slava uvrštena je u Registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Unesko i to je prvo kulturno dobro iz Srbije upisano na tu listu, saopštilo je u Ministarstvo kulture i informisanja.
28.11.2014. - 11:15h

Odluku o upisu srpskog običaja porodične slave na listu nematerijalne kulturne baštine Unesko doneo je u četvrtak Medjuvladin komitet za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa, na redovnoj sednici održanoj u Parizu.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte Asja Drača Muntean rekla je da je upis na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska od velikog značaja za srpsku kulturu.

"Ulazak na listu za Srbiju predstavlja izuzetnu čast i prestiž, ali istovremeno znači i obavezu države članice da stvori neophodne uslove za očuvanje nematerijalnog nasleđa na svojoj teritoriji", rekla je Muntean.

Srbija je 2010. ratifikovala Uneskovu Konvenciju o zaštiti i očuvanju nematerijalnog nasleđa. Iste godine počela je primena konvencije i stvoreni su uslovi da Srbija može da predlaže elemente nematerijalnog kulturnog nasleđa na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Za implementaciju konvencije zaduženo je Ministarstvo kulture i informisanja, a porodičnu slavu nominovao je za upis na Uneskovu listu Etnografski muzej u Beogradu.

Izvor: beta

Pročitajte i: 

Lonely Planet o Srbiji: Jedna od najbolje čuvanih tajni Evrope!