Biće objavljena imena lekara koje sponzorišu farmaceuti

Od početka naredne godine, zdravstvenim radnicima u Srbiji ne sme se davati, nuditi ili obećavati nikakav poklon ili novčana korist, u gotovini ili robi, prema novim odredbama kodeksa ponašanja koji je danas predstavilo Udruženje proizvođača inovativnih lekova Inovia.

.

Nove odredbe "Kodeksa ponašanja pri promovisanju lekova i komunikaciji sa zdravstvenim radnicima" će od 1. januara postati obavezujuće za svih 19 internacionalnih farmaceutskih kompanija koje posluju u Srbiji kao članice Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia, najavljeno je na konferenciji za novinare.

"Kodeks je urađen po principima koje je definisala Evropska asocijacija proizvođača inovativnih lekova (EFPIA), čiji je Inovia član", izjavio je direktor tog udruženja dr Bojan Trkulja i objasnio da primena istovremeno počinje u svim evropskim zemljama, "uz vrlo mali prostor za lokalna prilagođavanja".

Predstavljajući izmene koje sadrži treće izdanje ovog dokumenta, direktor Udruženja Inovia dr Bojan Trkulja je objasnio da se uvodi i obaveza da se javno i pod punim imenom i prezimenom objavljuju podaci o "prenosu vrednosti sa farmaceutske industrije na zdravstvenog radnika", kao i zdravstvenu organizaciju.

On je rekao da to znači da će Inovia na sajtu objavljivati za svakog pojedinca sve što je dobio od njihovih članica kao materijalnu korist - od novca za kotizaciju, troškove puta i smeštaja za stručne skupove u zemlji i inostranstvu do svih poklona koji su vredniji od 30 evra.

Trkulja je podsetio da se od 2011. objavljuju zbirne i ukupne informacije o sponzorstvima svih farmaceutskih kompanija, ali da će sad imati obavezu da ih prikažu pojedinačno, i to na godišnjem nivou.

Da ne bi prekršile Zakon o zaštiti ličnih podataka, farmaceutskim kompanijama je preporučeno da ugovor koji potpisuju sa zdravstvenim radnikom treba da sadrži i član kojim se potvrđuje da daje saglasnost da se ti podaci javno objave.

"Ovaj kodeks definiše određena pravila ponašanja u komunikaciji predstavnika farmaceutske industrije sa lekarima, drugim zdravstvenim radnicima i činovnicima prilikom promovisanja lekova koji se propisuju i izdaju na recept", rekao je Trkulja.

Ističući da "Inovia smatra da ovakva vrsta dodatne transparentnosti može da donese boljitak zdravstvenom sistemu samo ako bude obavezujuća za sve učesnike", on je dodao da je to udruženje pokrenulo inicijativu kod Ministarstva zdravlja da odredbe Kodeksa budu deo nove verzije Zakona o oglašavanju lekova i svih odgovarajućih regulatornih dokumenata.

"Očekujemo podršku ne samo od strukovnih udruženja zdravstvenih radnika, već i od ostatka farmaceutske industrije koja posluje u Srbiji", izjavio je Trkulja i naveo da su od resornog ministarstva dobili podršku za Kodeks, koji je ocenjen kao "dobrodošao dodatak u regulatornom okviru".

Predsednik Upravnog odbora udruženja Inovia Milutin Delić rekao je da očekuju da će primena kodeksa biti "velika podrška vladi Srbije u nastojanju da se pridruži Evropskoj uniji" i "jako dobra podrška njenim prioritetima".

On je objasnio da je svrha Kodeksa da pomogne svim učesnicima da jasnije vide "na koji način mogu da izgrađuju odnose saradnje i razmenjuju informacije, kako bi se sa jedne strane zadržala kvalitetna komunikacija u cilju dobrobiti pacijenta i kvalitetnijeg lecenja, a sa druge strane poštovali principi etičnosti, istinitosti, transparentnosti i nepristrasnosti".

Izvor: Tanjug