Merkel: Rusija dovodi u pitanje evropski mirovni poredak

Nemački kancelar Angela Merkel oštro je u Bundestagu kritikovala Rusiju i, optužujući Moskvu da ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, rekla da se "ruska aneksija Krima" ne može pravdati ni jednim jedinim sredstvom.

.

"Cilj je suverena Ukrajina koja će o svojoj budućnosti sama odlučivati", zahtevala je Merkelova.

Ona je rekla da se i direktno i indirektno učešće Rusije u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine, takođe, ne može ni sa čime pravdati i optužila Rusiju da svojom politikom "krši međunarodno pravo i dovodi u pitanje evropski mirovni poredak".

Merkelova je, u generalnoj debati o nemačkom budžetu, odbacila kritike da Evropa nije dovoljno ozbiljno uzela u obzir ruska pribojavanja zbog pregovora o Sporazumu o asocijaciji Ukrajine i Evropske Unije i rekla da je ona o tome sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarala i uvek pojašnjavala da se ne radi o tome da se Ukrajina okrene od Rusije i zatim jednostrano okrene ka EU.

Ona je indirektno pokušala i da protivureči utisku, stvorenom u nemačkoj javnosti o tome da postoje u okviru nemačke vlade diference o nemačkoj politici prema Rusiji i razlike između nje i šefa diplomatije Franka-Valtera Štajnmajera, komentarišu nemački mediji njen nastup u Bundestagu.

Merkelova je, naime, pohvalila Štajnmajera za njegove diplomatske napore.

Nemački politički magazin "Špigel" je među prvima postavio pitanje da li Merkel u ukrajinskoj krizi igra ulogu "lošeg", a njen šef diplomatije Štajnmajer "dobrog policajca" ili u ovom timu smirenih, razumnih i pragmatičnih - kako se kaže i za jedno i za drugo - postoje prve pukotine u diplomatskom frontu protiv Putina.

Zvanični Berlin je odbacivao oficijelno mogućnost razlika, naglašavajući zajedništvo Merkel-Štajnmajer, a to je i Merkelova danas pokazala u Bundestagu.

Štampa, ipak, postavlja pitanja da li je ukrajinska kriza stavila na probu "duh" tog dvojca, pošto je ta kriza i za Merkelovu i za Štajnmajera koji, ipak, ima svoj sopstveni ton, kažu analitičari, od najveće važnosti.

Za razliku od svog prethodnika Gvide Vestervela, kome se prebacivalo minimiziranje ugleda, odnosno, uticaja samog Ministarstva, Štajnmajer želi da bude shvaćen i da postavi sopstvene akcente, pa i ako time protivureči Merkelovoj, kažu analitičari.
"Štajnmajer nastupa kao neka vrsta sporednog kancelara. Američki "Njujork tajms" ga je u jednom podužem članku pohvalio kao čoveka centra", piše "Špigel" o ovom sedokosom socijaldemokrati za koga analitičari kažu da je razložan i da ga znaju da uvažavaju i politički neistomišljenici.

Izvor: Tanjug