Selaković: Izmene zakonodavstva zbog nasilja nad ženama

Ministar pravde Nikola Selaković najavio je da će, u skladu sa evropskim standardima propisanim Istambulskom konvencijom, a čiji je potpisnik i Srbija, u narednom periodu biti unapređeno krivično zakonodavstvo koje sankcioniše nasilje nad ženama.

.

"Kada su u pitanju krivična dela nasilja u porodici i nasilja nad ženama, pravosuđe takve postupke mora da tretira sa posebnom pažnjom i hitnošću, kako mere i kazne ne bi ostale bez svog smisla i efekta", naveo je Selaković u pisanoj izjavi, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema njegovim rečima, pored zakonskog okvira koji postoji u Srbiji, neophodno je naše krivično zakonodavstvo usaglasiti sa Istanbulskom konvencijom, što je već predviđeno Akcionim planom za pregovore u okviru Poglavlja 23.

Ministar je napomenuo da će u narednom periodu biti sprovedeno kontinuirano usaglašavanje sa odredbama Konvencije, kako bi Srbija u potpunosti dostigla evropske standarde u borbi protiv nasilja nad ženama.

Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici - Istanbulska konvencija, koju je Srbija kao članica Saveta Evrope potpisala i ratifikovala, stupila je na snagu 1. avgusta ove godine.
Istambulska konvencija unapređuje mehanizme zaštite žena od nasilja i predstavlja prvi i jedini regionalni - evropski pravno obavezujući instrument u oblasti nasilja nad ženama, ukazao je ministar pravde.

On je ocenio da je nasilje nad ženama društvena pojava koja, pored toga što pogađa neposredno žrtvu nasilja, izuzetno štetno deluje i na svakog člana porodice, kao svedoka tog nasilja.

To je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i sloboda, gde je ugroženo pravo na život, slobodu, ali i psihički i fizički integritet žrtve, naglasio je ministar.

Izvor: Tanjug