Info

Cena prevoza od Nove godine ostaje ista

Neće se menjati cena karata za gradski prevoz od nove godine, a besplatan prevoz važiće za iste kategorije građana kao i do sada, izjavio je danas gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović.
24.11.2014. - 16:18h

Rafailović je istakao da nikakve odluke u vezi sa novim tarifnim sistemom još nisu donete, ali da će nadležni pokušati da cene karata za javni gradski prevoz, pre svega mesečne, budu čak i niže.


"Na taj način želimo da omogućimo da veći broj građana kupuje mesečne karte. Pripremamo i niz mera kojima ćemo nagrađivati one koji redovno plaćaju prevoz u smislu popusta ili drugih nagrada", rekao je Rafailović, saopštila je Gradska uprava.

Cilj je, kako je rekao, da se posle novih mera poveća broj onih koji plaćaju gradski prevoz, jer prema analizama skoro 40 odsto građana Beograda pokušava da se vozi bez plaćanja.

Rafailović je rekao i da će sve kategorije koje su do sada imale besplatan gradski prevoz, tu povoljnost imaju i dalje.
"Novi tarifni sistem će od nove godine omogućiti čitavu lepezu karata, tako da će sugrađani moći da izaberu najpovoljniju varijantu i tako uštede koristeći javni prevoz", rekao je Rafailović, povodom različitih informacija u vezi sa novim tarifnim sistemom koji Grad Beograd planira da uvede u 2015. godini.

Rafailović je istakao da su nadležni razmatrali razne predloge koji se odnose na cene karata i usaglasili se da ona neće biti povećana, kao i to da nijednoj kategoriji, koje su do sada imale benefite, oni neće biti ukinuti.

Prema njegovim rečima, radna grupa koja se bavi reformom tarifnog sistema više meseci radi kako bi nova rešenja bila u interesu građana i kako bi gradski prevoz mogao efikasnije i racionalnije da se koristi.

Novi tarifni sistem treba da bude nastavak mera koje Grad preduzima od septembra u cilju povećanja naplate prevoza, a kako je dodao, te mere daju rezultate i prihodi od karata rastu, ali za potpuni oporavak javnog prevoza nedostaje još novca.

Rafailović je takođe rekao da će poslodavci koji svojim zaposlenima budu obezbedili mesečne karte za prevoz, moći da ostvare popust do 15 odsto.

Grad će, kako je dodao, nastaviti da stimuliše kompanije da zaposlenima kupuju mesečne karte za gradski prevoz i tako pomažu Grad Beograd.
"Budu li kompanije odgovorne i uspemo li novim merama da motivišemo građane da kupuju karte, možemo da očekujemo da će javni prevoz izaći iz krize u koju je ušao neodgovornom politikom koja se vodila od 2008. do 2013. godine", rekao je Rafailović.

On je rekao da je, koliko mu je poznato, u proceduri izmena Zakona o Komunalnoj policiji kojom će Beograd dobiti pravo da ima jednog policajca na 1.000 stanovnika umesto na 5.000 kao što je to danas slučaj.

To, kako je istakao, znači više od 1.000 novih komunalnih policajaca u gradu, a planirano je da se u okviru Komunalne policije osnuje posebno saobraćajno odeljenje koje će imati do 200 pripadnika i biti angažovano samo u vozilima javnog prevoza.
"Takvo rešenje postoji u Londonu i pokazalo se veoma uspešnim", zaključio je Rafailović.

Izvor: Tanjug