Verbić: Kolektivni ugovor za prosvetare do kraja godine

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će novi kolektivni ugovor za prosvetare biti završen do kraja godine, dodavši da je kolektivni ugovor prelazno rešenje kako bi prosvetni radnici što manje osetili smanjenje plata.

.

Prosvetni radnici ovog puta snose najveći udar smanjenja plata, ocenio je Verbić i najavio da rad na ugovoru počinje danas, kao i da će biti završen krajem decembra. Napomenuvši da je to mesec dana pre roka, Verbić je dodao da je dotični ugovor "prelazno rešenje dok se ne uspostave platne grupe".

Izrada kolektivnog ugovora je suštinski važna za sve zaposlene u prosveti, a "cilj je što bolji prelaz prema platnim grupama, gde će zarada biti u skladu sa njihovom odgovornošću i stručnom spremom", rekao je on.

Ističući da "prosvetni radnici najviše osećaju ovo smanjenje plata" i da "solidarni porez zaposleni u osnovnim i srednjim školama nisu ni osetili jer niko od njih nema platu veću od 60.000 dinara", Verbić je podsetio da se njihov sastanak sa ministrom finansija Dušanom Vujovićemu petak završio bez konačnog dogovora i da smatra da "treba naći neko prelazno rešenje dok se ne uspostave platne grupe".

Verbić je rekao da se od avgusta intenzivno radi i na izmenama i dopunama Zakona o osnovama obrazovanja, u koji će od danas, pored nastavnika, formalno biti uključeni i članovi sindikata.
"Radimo najvažnije stvari za sledeću školsku godinu, koje su suština zahteva sindikata, a to su pre svega transparentnost zapošljavanja, ukrupnjavanje radnih mesta, način izbora direktora", objasnio je Verbić.

Govoreći o kritikama neplanskog i nekontrolisanog zapošljavanja, Verbić je rekao da je "tu na istoj strani" sa zaposlenima i sindikatima i dodao da se i to rešava kroz izmene i dopune Zakona o osnovama obrazovanja.

Izvor: Tanjug