Info

Kako da uštedite kupujući?

Uzorak od 60 namirnica iz potrošačke korpe pokazao je da je najjeftiniji trgovinski lanac Dis, zatim slede Roda, Tempo i Univereksport, pokazalo je istzraživanje Asocijacije potrošača Srbije APOS. Po cenama većim od prosečnih, ističu se Maksi kao najskuplji, zatim Merkator i na kraju Idea.
24.11.2014. - 10:32h

Poznato je da marketi pri formiranju cena pribegavaju oscilacijama po grupama namirnica, tako na primer, isti trgoviski lanac se ističe po niskim cenam za ribu i testenine, a istovremeno ima najskuplje voće i povrće.

APOS navodi da najveće uštede koje se mogu ostvariti za meso i mesne prerađevine -u proseku 200 dinara, kao i za mleko i mlečne proizvode 86.

Brašno, žitarice, peciva i testenine najpovoljniji u Tempu i Rodi, a ubedljivo najskuplji u Merkatoru i Maksiju. Cene ispod prosečnih u toj grupi imaju još Dis i Univereksport. Idea ima prosečne cene za brašno, testenine, žitarice i peciva.

Prosečna ušteda između maksimalne i minimalne cene za ovu grupu proizvoda je 23 dinara.

Voće i povrće najpovoljnije u Disu i Rodi, najskuplje u Tempu i Maksiju. Na voću povrću može da se uštedi od 28 do 34 dinara po kilogramu.

Kada su u pitanju zamrznute i konzervisane namirnice, najnepovoljniji su Merkator i Maksi. Ostali marketi su ujednačeni po cenama. Market koji je najbliži prosečnim cenama je Idea. Ujednačeno su povoljni Dis, Univereksport i Roda.

U toj grupi namirnica može u proseku da se uštedi 29 dinara, a konkretno za zamrznuto povrće čak do 50 dinara.

Za konzerviranu i smrznutu ribu najpovoljniji market je Roda, a potom Tempo. Cene niže od prosečnih imaju i Dis i Univereksport. Najskuplji su Maksi i Merkator, dok Idea ima cene nešto više od prosečnih. U proseku za te namirnice ukupna prosečna ušteda je oko 40 dinara.

Ako neko kupuje skuplje proizvode kao što je oslić - može da uštedi i do 80 dinara.

Kada se uporede cene mesa i mesnih prerađevina, više je skupljih nego povoljnih trgovinskih lanaca, a samim tim velike su i oscilacije između minimalnih i maksimalnih cena. Prosečna ušteda iznosi oko 200 dinara po kilogramu.

Indeks odstupanja pokazuje da je meso najjeftinije kupovati u Disu i Rodi. Najskuplje meso i mesne prerađevine ima Maksi i Merkator.

U grupi mleko i mlečne prerađevine, Merkator je najskuplji, a potom slede Univereksport i Idea. Cene najniže u odnosu na prosečne imaju Roda, zatim Dis pa Tempo. Prosečna ušteda po artiklu jeste 86 dinara, a za sireve i više od 200 dinara po kilogramu.

Na prozvodima kao što su ulje, šećer, so i napici, marketi najčešće kompenzuju popuste u ponudi. Te namirnice najskuplje su u Maksiju, kao i i ujednačeni po skupoći - Tempo i Idea. Najpovoljniji su Dis, Roda i Tempo, dok Univereksport spada među povoljne, ali je blizu prosečnih cena.

Monitoring cena je rađen 18. i 19. novembra u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Za svaki trgovinski lanac proveravane su cene u tri prodajna mesta izuzev za Merkator i Univereksport (dva) jer nemaju predstavništvo u Nišu.