Info

Navijač Zvezde ubijen u Istanbulu

Jedan navijač Crvene zvezde ubijen je sinoć u blizini sportske hale u Istanbulu gde je srpski košarkaški klub igrao sa Galatasarajem, rečeno je Tanjugu u generalnom konzulatu Srbije u tom gradu.
22.11.2014. - 11:16h

Generalni konzul Srbije u Istanbulu Zoran Marković rekao je Tanjugu da je naš navijač uboden nožem u grudi u tuči ispred hale "Abdi Ipekči" gde se igrala košarkaška utakmica Galatasaraj - Crvena zvezda.

Prema njegovim rečima, ovo je "teroristički akt na naše građane od strane turskih huligana".

Srpski konzul je rekao da je reanimacija mladića trajala pet sati i da je on umro od obilnog krvarenja, mada su se turski lekari izuzetno borili za njegov život.

Marković je rekao da se radi o tragičnom događaju, da je upozorio da je utakmica visokog rizika i da je organizacija utakmice bila veoma loša.

"Pošto je trener Galatasaraja dao izjavu da su naši navijači teroristi koji su došli da terorišu turski narod, ja kažem da je on terorista i stojim iza toga", rekao je srpski konzul.

Marković je rekao da je posle ponoći bio u policiji i da se tu nalazio jedan od srpskih navijača svedoka koji je davao izjavu u prisustvu četiri služzbenika konzulata.

Konzul je naveo i da su ostali srpski navijači koji su došli autobusima otišli iz Istanbula.

"Tri autobusa su otišla. Oni imaju policijsku pratnju i zahtevao sam od saobraćajne policije da prođu bez zadržavanja i zaustavljanja i da na graničnom prelazu pređu uz minimum potrebne procedure", rekao je Marković.

On je dodao da će ujutro u 10 sati otići i oni koji su došli avionom sa upravom Crvene zvezde.

"Pored toga, tražio sam od saobraćajne policije da svi koji su došli svojim kolima, sa srpskim tablicama, a idu iz Istanbula prema bugarskoj granici, budu propušteni bez zadržavanja", rekao je konzul Marković.

Tragičan incident dogodio se ispred dvorane Abdi Ipekči, gde su navijači Galatasaraja napali grupu od oko 400 pristalica srpskog kluba, koji su doputovali na utakmicu.

Oni nisu mogli da uđu u dvoranu, jer je organizator prekršio dogovor i onemogućio im da kupe ulaznice, nakon čega je došlo do tuče i incidenata ispred dvorane, pa je intervenisala policija.

Turski huligani gađali su pristaice Crvene zvezde kamenicama i bakljama, a u opštem metežu jedan je potegao hladno oružje.

Beogradski mediji preneli su da je smrtonosne povrede nožem zadobio dvadesetpetogodišnji mladić iz Zemuna.

Tokom utakmice koju je Galatasaraj u usijanoj atmosferi dobio posle dva produžetka sa 110:103 navijači turskog kluba u nekoliko navrata skandirali su "Kosovo, Kosovo", dok je trener Ergin Ataman posle meča nazvao navijače Crvene zvezde "teroristima", aludirajući na incidente uoči susreta dva kluba.

Izvor: Tanjug