Svakog dana se registruje slučaj zlostavljanja deteta

Ovi poražavajući podaci ukazuju i na sporost našeg sudskog sistema, s obzirom na to da krivični postupak protiv osumnjičenog u proseku traje tri godine i tri meseca, sankcije su u proseku samo preko godinu dana.

.

Prema podacima Incest trauma centra, povodom 19. novembra - Svetskog dana prevencije zlostavljanja dece, devojčice su najčešća meta zlostavljanja, a u preko 90 odsto slučajeva ne podnosi se krivična prijava.
Ovi poražavajući podaci ukazuju i na sporost našeg sudskog sistema, s obzirom na to da krivični postupak protiv osumnjičenog u proseku traje tri godine i tri meseca, sankcije su u proseku samo preko godinu dana. Verovatno najporažavajući podatak Incest trauma centra je uzrast zlostavljane dece – najmlađe dete je imalo svega dve godine i pet meseci.

Jedan od problema je i period između zlostavljanja i prijave, jer punoletnim osobama treba preko 13 godina da se odluče na prijavu zlostavljanja. Najviše prijavljenih slučajeva je u Beogradu. "Isključivo napominjemo da se tajna duže krije u urbanim sredinama i, uslovno rečeno, visoko intelektualnim slojevima – tajna se duže krije, duže se o seksualnom nasilju ćuti pre nego što je obelodanjeno, a ne da je rasprostranjenije i ne da se češće dešava", navodi se u izveštaju Incest trauma centra iz Beograda.

U protekle dve godine, uglavnom su zlostavljana deca uzrasta do 10 godina, a u proseku, zlostavljanje dece najmlađeg uzrasta je trajalo tri godine i dva meseca - gotovo trećina njihovog života. Ove slučajeve najčešće karakteriše prethodno prisutno nasilje u partnerskom odnosu gde je majka deteta bila izložena nasilju od strane partnera i u izvesnom trenutku odlučuje da izađe iz partnerske zajednice i zaštiti sebe i dete.

"Na žalost, u praksi je preživljeno nasilje na strani majke za nju otežavajuća okolnost, na primer, na sudu, jer se u njen iskaz u vezi sa zlostavljanjem deteta manje veruje. U ovom periodu je nastupio porast prijavljivanja seksualnog zlostavljanja koje se događa u okviru vršnjačke grupe (u pitanju su maloletni počinioci) i ovaj vid zlostavljanja je potpomognut modernim tehnologijama i društvenim mrežama", navodi se u izveštaju Incest trauma centra.
Da li će obelodaniti zlostavljanje, devojčice najpre procenjuju na osnovu prethodnog poznavanja reakcija okoline upravo putem društvenih mreža, kao i reakcija članova porodice za drugu životnu teškoću u vezi sa kojom im se ranije obraćala. U obe opcije, saopštavaju da očekuju okrivljavanje i to ih sprečava da obelodane odgovornost počinilaca i potraže pomoć, čime ostaju u ranjivom položaju da se zlostavljanje ponovi.

Izvor: 021