Udovički najavila smanjenje broja zaposlenih

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički izjavila je danas da Srbija prvi put ima plan restrukturiranja državne uprave i najavila smanjenje broja zaposlenih u tom sektoru s tim da, kako je rekla, u ovom trenutku ne treba licitirati brojevima.

.

Istakla je, međutim, da posao vlade nije da otpušta ljude već da sprovede finansijsku konsoliduju i pronađe načine za uštede.

Prema njenim rečima, nijedna institucija u javnom sektoru Srbije nije prilagođena svojoj svrsi.

"Nula je broj institucija u javnom sektoru u Srbiji koje su restruktuirane i prilagođene svojoj svrsi", rekla je potpredsednica vlade Udovički tokom panel diskusije na predstavljanju Bele knjige Saveta stranih investitora.

Ona je ocenila da postoji frustracija i među privrednicima, ali i građanima, kada se susreću sa državnom administracijom naglasivši da državna uprava trenutno ne pruža usluge potrebne preduzećima da bi napredovala, a ni usluge građanima nisu na kvalitetnom nivou.

Uskoro Zakon o inspekcijskom nadzoru

Udovički je izjavila da će Zakon o inspekcijskom nadzoru biti u parlamentu pre kraja godine zajedno sa svim drugim podzakonskim aktima koji će omogućiti njegovu potpunu primenu.

Sa tim zakonskim predlogom se kasne zbog toga što vlada želi da on bude kompletiran sa drugim ključnim podzakinskim aktima, objasnila je ministarka.

Udovički je kazala da će najvažnije pitanje biti da se obezbedi autoritet koordinacinog tela, ali i ukazala da zaposleni u 37 inspekcija neće biti srećni što će po novom zakonu veći broj svojih procedura morati da izmene.

Vlada se, kazala je, trudi da obezbedi sredstva za potpunu primenu ovog zakona u 2015. godini, kao i da će tim povodom biti kontaktirani potencijalni donatori.

Izvor: Tanjug