Da li znate šta je strašna "narkokorida"?

U siromašnoj sredini sve vrednosti se lako okrenu naglavačke. Tamo gde je život bezvredan, kriminalci lako postaju zvezde. To dobro znaju stanovnici meksičkog pograničnog grada Huareza, jednog od najopasnijih mesta na svetu, središta obračuna narko kartela u kojima godišnje pogine više od 3 600 ljudi.

.

Dokumentarni film „Narko kultura“ je eksplozivan i potresan pogled na uticaj narko-kartela na svakodnevicu, ali i popularnu kulturu, iz perspektive pevača „narkokorido“ muzike koji sanja o slavi, i člana ekipe uviđaje iz Huareza koji stoji na prvoj crti meksičkog rata protiv droge.

Za stanovnike Meksika i Latino populaciju u SAD ne postoji popularniji muzički žanr od narkokoride. Te krvožedne i eksplicitne ode posvećene delatnostima kartela droge i meksičkih narko bosova otvoreno veličaju nasilje, drogu i novac. Kao gengsta rep devedesetih, Narkokorida je pokret koji danas preti da izbije u mejnstrim kulturu.

Film obiluje ekskluzivnim snimcima sa prvih linija fronta u ratu protiv droge, kao i nastupa u kojima se upoznajemo sa vodećim izvođačima Narkokoride, najnasilnije muzičke subkulture u Americi.

Svakodnevne životne drame reditelj Šo Švarc prikazuje s istančanim senzibilitetom, neprestano naglašavajući šizofrenu podvojenost meksičkog Huareza u kojem policajac Soto strepi za svoj život zbog posla za koji se opredielio i američkog El Pasa s druge strane granice, u kojem ambiciozni pevač Edgar Kvintinero zarađuje hiljade dolara pevajući o vrlinama narko sveta.

Šo Švarc, nagrađivan i cenjen fotoreporter, otkriva zastrašujuću meksičku svakodnevicu, ispunjenu leševima, konstantnim pretnjama narko bandi i paralizovanim državnim aparatom koji ne uspeva da se suprostavi njihovim brutalnim napadima.

To je potresna slika mesta u kojem su groblja prenatrpana i veličanstvena, a gradske ulice puste.

Pre ulaska u dokumentare vode Švarc je radio kao fotoreporter za časopis Tajm, Diskaveri, Histori kanal i CNN. Trenutno radi na svom drugom dugometražnom dokumentarnom filmu.

Film „Narko kultura“ je prikazan na velikom broju svetskih festivala, uključujući „Sandens“, „International Documentary Film Festival Amsterdam“, „Stockholm film festival“ i „International film festival Berlin“.

Izvor: plan B