Vaporizovati - reč 2014. godine po izboru Oksfordskog rečnika

Engleska reč "to vape", u prevodu "vaporizovati", koja se odnosi na korišćenje elektronskih cigareta, proglašena je za reč 2014. godine u izboru Oksfordskog referentnog rečnika engleskog jezika.

.

Dostojna naslednica reči "selfie” je sve češće je u upotrebi od kako raste popularnost elektronskih cigareta. One umesto dima ispuštaju paru, te otuda i ovaj novi glagol "to vape".
"Što su elektronske cigarete sve rasprostranjenije, to reč “vaporizovati” sve više dobija na popularnosti. Danas imate trideset puta više šansi da čujete ovu reč nego pre dve godina, a njena upotreba se udvostročila u poredjenju s prošlom godinom", navode predstavnici Oksfordskog rečnika.

Sajt je konstatovao da je ovaj termin bio posebno masovno korišćen u aprilu, kada je u Londonu otvoren "The Vape Lab", prvi kafić za ljubitelje elektronskih cigareta.
"To Vape" se nametnuo ispred skraćenice "Indyref", koja se odnosi na referendum za nezavisnost Škotske, kao i ispred reči "normcore" koja označava stil oblačenja mimo svake mode koji postaje sam po sebi modni trend.

Izvor: B92