Manifestacijom “Gledaj me srcem“ obeležen Međunarodni dan tolerancije i završetak projekta “Škola umetničkih veština”

Uključivanje dece i mladih sa problemima u razvoju u svakodnevni način života od velikog je značaja. Oni su isti kao i svi mi, imaju iste želje i iste potrebe, a zbog nekih svojih nedostataka više su motivisani za rad i uspeh na poslu. Oni moraju biti integrisani u društvo, a naš zadatak je da im u tome zajedničkim snagama pomognemo.

.

Korisnici Ustanove za decu i omladinu „Sremčica“ svakodnevno čine velike korake. Koliko su vredni, kreativni i uporni dokazali su i na manifestaciji „Gledaj me srcem“ koja je organizovana 15.11. povodom obeležavanja Svetskog dana tolerancije, ali i završetka projekta „Škola umetničkih veština“ koji je Centar za omladinu „Tvoja Srbija“ realizovao u partnerstvu sa Domom „Sremčica“ i srednjom školom Artimedia, uz podršku Saveta Evrope.

Manifestaciju je otvorila Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, koja je istakla da su mladi najznačajniji promoter pravih društvenih vrednosti i da se poruke tolerancije i mira preko njih najsvrsishodnije šalju. “Ovakve manifestacije su važne, jer glasno govore o temama ljudskih prava i uče nas da živimo sa razlikama” – dodala je Paunović.
Program se sastojao od izložbe radova likovnih radionica i predstave sa pevanjem, glumom i igranjem koja je rezultat rada ostalih radionica.

Direktorka Ustanove za decu i mlade – „Sremčica“ Milka Milovanović Minić se zahvalila Centru za omladinu Tvoja Srbija, kao i učenicima srednje škole Artimedia koji su uzeli učešće u projektu, što su prepoznali korisnike Ustanove kao ciljnu grupu kojoj će kroz kreativne radionice i stručnu podršku pomoći da se kvalitetnije integrišu u zajednicu. Ona je dodala da se nakon brojnih radionica koje su realizovane zapažaju značajni pomaci kod sve dece u oblasti samozastupanja i samopouzdanja u uspostavljanju novih kontakata.

Poruka koju je centar za omladinu Tvoja Srbija hteo da pošalje ovom manifestacijom je da treba da pokušamo da se otvorimo ka ovoj deci i da im pomognemo da prokrče put do naših srca i da pokažemo da ljudska različitost ima svoju vrednost i da oplemenjuje i od nas stvara bolje ljude.