"Peunov hroničar" - slovenska mitologija uskoro u seriji?

Podvizi kneza Vilingrada Zvezdana od Divljane, čarobnjak iz Đavolje varoši, vila Naisa i boginja Morana deo su epsko-fantastične trilogije “Perunov hroničar” mladog pisca Miloša Petkovića po kojoj ekipa niških autora planira da snimi seriju.

.

Prema rečima niškog pisca Miloša Petkovića, u planu je da se snimi pilot epizoda za seriju koja bi obuhvatila radnju prvog dela trilogije, ali je to još u pripremi pošto novac tek treba da se obezbedi.

Kako bi serija izgledala pokazuje promo-spot za trilogiju koji je premijerno prikazan pre nekoliko dana i izazvao je veliko interesovanje javnosti. Iako su mnogi mediji uporedili Petkovićevu trilogiju sa Tolkinovim “Gospodarima prstenova”, on kaže da ne želi da to bude prva asocijacija.

-Glavni cilj je da se iz zaborava vrati slovenska mitologija koja nimalo ne zaostaje za toliko popularnom grčkom ili nordijskom mitologijom. Priča ima dve radnje - ona u sadašnjosti je "naratorska", dok je ona u prošlosti postavljena tako da ima duh epske avanture, ali da joj motivi daju edukativan karakter.

Autor objašnjava da prvi deo trilogije govori o najstarijoj legendi drevne Sorabije, sagi o hrastu, sekiri i gromu, koju su čuvali pripadnici tajnog reda Perunovih hroničara. Junaci priče su kako bogovi sa ljudskim manama, tako i heroji sa nadljudskim moćima.

Deo ekipe koji će biti uključen u pilot epizodu, a već se pojavljuje i u trejleru za knjige, čine niški muzičari Gale “Kerber” i Oliver Katić, a pridružiće im se i Aca Seltik, frontmen grupe "Ortodox Celts".

Mladi niški pisac, koji je jedan od scenarista serije, očekuje da će trejlerom animirati mnoge koji bi mogli da se priključe projektu i “pomognu u stvaranju nečega velikog, čime bi se svi u Nišu, ali i u Srbiji ponosili”.

-Želja mi je da Grad Niš stane iza ovog projekta jer je priča, pre svega, niška i oko nje se okupilo mnogo sjajnih niških umetnika. Mnogi niški glumci bi preko ovoga mogli da postanu svetske zvezde, tako da ću pokušati da doprem do gradskih čelnika i vidim hoće li imati sluha.

Trilogiju “Perunov hroničar” čine knjige “Zaboravljena legenda drevne Sorabije”, “Rog slovenskih bogova” i “Šapat Đavolje varoši”.

Izvor: južne vesti