Prodaju lekova kontrolisala policija i znao se red

Kada su u Srbiji konačno zamukle ustaničke puške, otvorena je i prva građanska apoteka. Bila je u vlasništvu italijanskog lekara Vita Romite iz Livorna, koji je do 1823. godine bio lični lekar beogradskog vezira, a potom je prešao u službu kneza Miloša.

.

Romita je sa sobom doveo i apotekara Petra iz Trsta. Ostao je u Kragujevcu do 1824. kada je premešten u Beograd, gde je preneo i svoju priručnu apoteku.

Lekovi su u to doba u Srbiji mogli da se pronađu još jedino u pojedinim dućanima razne robe ili kod putujućih trgovaca koji su ih prodavali najviše na vašarima i crkvenim saborima.

Mnogi ovi "narodni apotekari" bili su obične varalice, pa je narod od njihovih lekarija uglavnom imao veću štetu nego koristi.

Konačno, 1826. godine, otvorena je prva prava srpska apoteka, i to u Šapcu. Vlasnik joj je bio gospodar Jevrem Obrenović, brat kneza Miloša.

Uz prvu prestoničku apoteku "Dr Mateja Ivanović", još jedna je opstala kao najznačajniji živi spomenik beogradske i srpske farmacije.

Bila je to prva državna apoteka, otvorena u Kragujevcu 1836. godine, po nalogu Sovjeta, srpske vlade. Osnovao ju je magistar farmacije Pavle Ilić. Ova apoteka je naročito značajna jer je u 19. veku to bila jedina državna apoteka koja je vrlo brzo postala i glavni snabdevač cele države.

Imala je savremenu i dobro opremljenu laboratoriju u kojoj su se obavljale i sve hemijske analize po službenoj dužnosti. Apoteka je dva puta preseljavana u Beograd: najpre 1839. godine, gde je ostala samo osam meseci, i, konačno, 1841. godine. Ilićeva apoteka je potom u svojoj dugoj istoriji često menjala i vlasnike i nazive, od Dvorske i Vojne do Državne, pa Apoteke kod srpskog grba i apoteke Hilandar.

Sadašnje ime, Makedonija, dobila je posle Drugog svetskog rata.

Oblast apotekarstva uređena je uredbom kneza Miloša iz 1837, kojom se uređivala kontrola prodaje lekova. Ovom uredbom je bila zabranjena prodaja lekove bez pismenog odobrenja policije, koje se dobijalo isključivo na osnovu recepta diplomiranog lekara.

Izvor: vesti