Nema uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom

Dejan Pavićević, beogradski oficir za vezu u Prištini kaže da to što će se dozvole za posete srpskih zvaničnika Kosovu i Metohiji i kosovskih ostatku Srbije od 1. decembra dobijati preko oficira za vezu ne znači prvi korak ka uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Prištinom, kako ocenjuju pojedini diplomatski krugovi u Briselu.

.

''Reč je o 'debirokratizaciji dosadašnje procedure iz 2009, kako bi se izbegle česte zabrane zvaničnicima Srbije da dolaze na Kosovo'', objasnio je Pavićević.

Dozvole za posete srpskih zvaničnika Kosovu i Metohiji i kosovskih ostatku Srbije od 1. decembra više se neće dobijati preko posrednika Kancelarije EU u Beogradu i Prištini, nego će to direktno raditi oficiri za vezu, podseća Danas navodeći da je to dogovoreno prošlog petka u Briselu na tehničkim pregovorima beogradskog i prištinskog tima.

Pavićević objašnjava da, prema novoj proceduri, srpski zvaničnici više neće tražiti dozvolu, nego da će posete samo prijavljivati, zbog bezbednosnih razloga“.

Na pitanje čemu takva procedura, ako je KiM po Ustavu Srbije njen deo, Pavićević odgovara da od 1999. na Kosovu važi „poseban režim u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN“.

Upitan zašto se Beograd onda ne obraća Unmiku nego Prištini, Pavićević kaže da su se „stvari u međuvremenu promenile“.

Prema njegovim rečima, prošlog petka u Briselu je dogovoreno i da se režim slobode kretanja, koji je do sada obuhvatao dva granična prelaza Srbije sa Hrvatskom i Mađarskom, kao i aerodrom „Nikola Tesla“, proširi na još šest prelaza.

Osim u Hrvatski i Mađarsku, sada sa kosovskim dokumentima može da se putuje i u Makedoniju i Bugarsku, kao i preko niškog aerodroma „Konstantin Veliki“.

Pavićević tvrdi da se ne radi o priznavanju pasoša samoproglašene kosovske države, jer građani putuju „sa ličnim kartama i dokumentom o ulasku i izlasku“.

Na primedbu Danasa da je reč o ličnim kartama u Srbiji nepriznate kosovske države, Pavićević je uzvratio da je to „rezultat dogovora o slobodi kretanja Beograda i Prištine iz 2011“.

Izvor: Tanjug