Merkelova upozorila na ruski uticaj u Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u kontekstu situacije u Ukrajini na ruski uticaj u Srbiji, Moldaviji i Gruziji, prenose nemački mediji.

.

''Ne radi se samo o Ukrajini. Radi se i o Moldaviji, Gruziji, i ako tako dalje ide.....mora čovek onda pitati za Srbiju, za zapadno-balkanske zemlje....'', rekla je Merkelova u Sidneju, gde je govorila na Loui institutu za međunarodnu politiku nakon samita G20 u Brizbejnu.

Ukrajinska kriza nije samo regionalni problem. Ne, na tom primeru vidimo da ona sve nas pogađa, istakla je nemačka kancelarka.

Ona je upozorila da Rusija u starom stilu razmišljanja vidi Ukrajinu kao svoju sferu uticaja i da gazi međunarodno pravo.
''To, posle užasa Drugog svetskog rata i završetka hladnog rata dovodi u pitanje evropski mirovni poredak'',rekla je Merkelova i naglasila da ona ne želi ''oživljavanje'' vremena DDR, kada ''bez saglasnosti Moskve'' nije bio moguć nikakav pokret i da EU nije kao DDR, koja se, kako prenose mediji, ''saginjala'' pred Moskvom.
''U suprotnom bi čovek morao da kaže - mi smo preslabi, pazite ljudi, mi ne možemo više nikoga da primimo, moramo se prvo kod Moskve raspitati da li je to moguće.Tako je bilo 40 godina i to ja, zapravo, više ne želim nazad'', rekla je Merkelova.

Strategija ruskog predsednika na Balkanu alarmirala je vladu u Berlinu, tvrdi nemački politički nedeljnik ''Špigel'' u današnjem broju, navodeći da je nemačka vlada zabrinuta zbog ruske ''agresivne, antizapadne politike'' na Balkanu.

''Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i isporuku gasa'', kaže se u jednom poverljivom dokumentu nemačkog MInistarstva inostranih poslova, koji prenosi ovaj magazin.

Izvor: Tanjug