Srbija ima šansu, ide dobrim putem

Srbija ima šansu, poručio je nemački vicekancelar Sigmar Gabriel i ocenio da je put kojim Srbija želi da ide ispravan i da će Berlin opravdati veliko poverenje koje naša zemlja ima u partnerstvo sa Nemačkom.

.

"Srbiji i zapadnom Balkanu smo spremni da ponudimo fer partnerstvo. Nemačka nema interes da u regionu nastupa kao učitelj, već želi partnerstvo na istom nivou. Ima mnogo toga da se učini. A nemačka preduzeća smatraju da se isplati investirati u Srbiju, uprkos brojnim problemima", rekao je Gabrijel.

Kako je ocenio, Srbija ima težak put ka EU, ali je Gabrijel je uveren da Srbija ima veliku šansu da taj put pređe uspešno.
"Reformski proces zahteva mnogo od Srbije i ja sam iznenađen kako se premijer nosi sa problemima na reformskom putu. Mi podražavamo sve na tom putu. Interes Srbije je članstvo u EU, ali i Evropi su potrebni zapadni Balkan i Srbija", rekao je Gabrijel.

Mir i stabilnost na kontinentu mogu da postoje smao ako je on ujedinjen, rekao je on.

Nemački vicekancelar je rekao da je srpska vlada ubeđena da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji i da odluka za Evropsku uniju nije odluka protiv neke države, uključujući Rusiju.

"Odluka o pridruživanju Evropi je odluka za demokratiju, slobodu mišljenja, poštovanje ljudskih prava, saradnju, stvaranje dobrog života za ljude, nepovredivost granica, za ideju suživota...ali, nije odluka protiv druge zemlje u svetu. Naprotiv", rekao je Gabrijel.

Prema njegovim rečima, Evropa zna da su susedi potrebni.

Gabrijel je istakao da ne veruje da srpsku vlada treba u bilo šta ubeđivati, jer je ona već ubeđena da treba da se pridruži Evropskoj uniji.
"Promene koje su pokrenute idu u tom pravcu, i verujem da će Srbija brzo koračati tim putem", istakao je nemački vicekancelar.

Konflikt u Ukrajini je težak, ali se mora naći put, poručio je Gabrijel.
"Ne smemo odustati od evropske Rusije. Ta ideja sada možda izgleda daleko i rizično, ali Evropa nije protiv Rusije, ali na rešenje konflikat gleda drugačije od onoga kako misli ruska vlada", istakao je Gabrijel.

"Za region izvan EU će uvek biti važno da imaju posebno dobre odnose sa svojim susedima i ja mogu da dam savet da niko ne traži da se države odlučuju za EU, a protiv nekoga, jer to nije mudra alternativa", zaključio je Gabriel.

Nemački vicekancelar je rekao je da je najvažnije u ovom trenutku za Srbiju da otpočne pregovore po poglavljima, a ne koje će poglavlje biti prvo, ali je istakao da je za nemačke privrednike, zainteresovane za ulaganja u Srbiju, najvažnije pitanje vladavine prava i pravne države.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je, odgovarajući na isto pitanje, izjavio da ne vidi zašto bi nekome u EU smetalo to što Srbija ima dobre i razvijene odnose sa Ruskom Federacijom, ako je njen strateški cilj priključenje Evropskoj uniji.
"Ne idemo u druge saveze, evroazijski ili bilo koji drugi... Mi idemo u Evropsku uniju i sve obaveze ispunjavamo", rekao je Vučić.

Međutim, dodao je, posao Vlade Srbije je da čuva interese svojih građana i to ona radi na najbolji mogući način, rekao je Vučić.
"Mislim da nas i nemačka vlada i sve velike partije doživljavaju kao partnere kojima može da se veruje. Srbija je pouzdan partner, jer Sbija ne laže... Istu stvar govorim u Beogradu, Berlinu i Moskvi", kazao je premijer istakavši da misli da je to fer i ozbiljna politika.

Srbija, kaže, ima razvijene političke, privredne, ekonomske i kulturne odnose sa Ruskom Federacijom i zašto bi to bilo kome u EU smetalo.

Premijer je ukazao da ne treba smetnuti s uma jednu činjenicu i istakao:
"Ako Poljska u trgovini sa Rusijom izgubi 1,5 milijardi, EU će joj nadokanditi milijardu i sto. A ko će Srbiji da nadoknadi? Mi moramo da brinemo o svom narodu i tako se i ponasamo".
"Svaki put dobijamo nedvosmislenu poruku iz EU, a u skladu sa poglavljem 31 da bi trebalo da usklađujemo svoju politiku sa EU. Mi još nismo otvorili poglavlje 31 i posvetili smo se rešavanju ekonomskih problemima i pravljenju najboljeg poslovnog ambijenta", ukazao je Vučić.

Poručio je da konflikt u Ukrajini "postaje sve teži za Srbiju", ali je naglasio da je naš glavni zadatak da sačuvamo stabilnost u celom regionu.
"Nikada nisam rekao da je Srbija lider u regionu i da sebe postavljam ispred bilo koga drugog. Tvrdim da je Srbija važan stub stabilnosti u regionu. Srbija to hoće, može i mora da ostane", podvukao je premijer Srbije i dodao da će naša zemlja za dve godine biti hvaljena zbog ekonomske stabilnosti.

Ističe i da je cilj Srbije ne samo da sačuva ekonomsku i političku stabilnost, a da je uslov za to da ne bude "bilo kakvih trzavioca i sukoba".
"Na putu smo ka EU, želimo dobre odnose sa Rusijom. Srbija nije uvodila sankcije Rusiji i mislimo da bi to bilo svakako štetno za nas i to nismo krili", zaključio je Vučić.

Izvor: Tanjug