Nemačka će pomoći u razvoju Srbije

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija od Nemačke ne traži novac, već investicije i pomoć da Srbija što pre postane normalna, moderna i razvijena zemlja.

.

Vučić je rekao da je pred Srbijom veliki i važan zadatak da stvori bolje uslove za poslovanje i naveo da smo započeli velike reforme.

On se zahvalio EBRD, MMF, Nemačkoj i drugim međunarodnim finansijskim organizacijama i zemljama koje nas u tim reformama podržavaju, a Sbija će obezbediti uslove za razvoj, ukljucujući donošenje novih zakona o planiranju i izgradnji, te rešavanje problema u javnoj administraciji...

Kako je rekao premijer, nemački prijatelji izneli su danas na Poslovnom forumu konkretne predloge za unapređenje poslovnog ambijenta.
"Mi ne tražimo milostinju, ne tražimo novac, već da nam se pomogne da svoju zemlju razvijemo" rekao je Vučić i dodao da je cilj Srbije da njeni građani rade teško i naporno i da poštuju pravila, što će nas dovesti do toga da budemo moderna i razvijena zemlja.

Vučić je precizirao da je trgovisnka razmena Srbije i Nemačke oko tri milijarde evra, da se ona stalno uvećava i da je i u ovoj godini, kada su Srbiju pogodile katastrofalne poplave, nastavljen taj rast, te je izvoz iz Srbije povećan za više od šest odsto, a uvoz za više od osam odsto, i da se očekujue da se taj trend nastavi.

Kako je rekao, radi se na tome da u Srbiju investira najveći nemački proizvođač mesa Klemens Tenis, da želimo dolazak kompanija i dalju saradnju u IT i automobilskom sektoru, kao i druge frime, ali i da one koje su već ovde prošire svoje poslovanje.

Vučić je rekao da je Srbija zahvalna Nemačkoj na podršci na evropskom putu, i ponovio da mi ne želimo da budemo najsiromašnija zemlja EU i da nam neko udeljuje pomoć i milsostinju.

Premijer je naglasio da je vicekancelara Nemačke Zigmara Gabrijela obavestio i o razgovorima sa MMF, te da je i sama ta finansijska institucija predvidela rast proizvodnje u Srbiji u 2017. godini veći od dva odsto, a da mi milsimo da možemo i bolje od toga.

Vučić je poručio da Srbija nije ni "mala Rusija", niti "mala Amerika".
"Srbija sama donosi svoje odluke", rekao je Vučić i dodao da je uveren da ćemo umeti da očuvamo svoju nezavisnost i stabilnost.

Vučić je, na pitanje šta misli o kancelarki Angeli Merkel i šefu ruske države Vladimiru Putinu, rekao da je on premijer jedne brtojčano male zemlje brojčano i da nije presudno šta on lično misli o tako važnim ljudima.

On je istakao da je Merkel Srbiji pomogla u najmanje tri navrata, kada smo "imali različite teške incidente, sa kojima smo se suočavali".
"Pomogla nam je u političkom smislu, i Nemačka nam pomaže mnogo u ekonomskom smislu", konstatovao je Vučić.

"Sa Putinom imamo korektan odnos i korektnu saradnju", dodao je.

"Ne zaboravite da je Srbija nezavisna i suverena zemlja - mi nismo ni "mala Rusija", ni "mala Amerika", niti bilo koja druga zemlja. Mi smo Srbija i sa ponosom nosimo svoje ime i to znači da sami donosimo svoje odluke i uveren sam da ćemo svoju nezavisnost i stabilnost uvek umeti da sačuvamo i ne vidimo neprijatelja oko sebe", zaključio je premijer.

Izvor: Tanjug