Štrajk prosvetara, časovi traju 30 minuta

U delu osnovnih i srednjih škola u Srbiji časovi su od danas skraćeni na 30 minuta zbog štrajka prosvetnih radnika koji između ostalog traže da budu izuzeti od smanjenja plata za deset odsto.

.

Prema rečima portparola Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasne Janković, još je rano reći koliko je škola u štrajku, ali se očekuje da će ih biti oko 1.000.

"Mi smo još 29.oktobra proglasili štrajk koji će početi baš danas 17.novembra skraćivanjem časova na 30 minuta. U petak smo se sastali sa ministrom Verbićem da razgovaramo o našim zahtevima, ali do dogovora nije došlo", rekla je Janković Tanjugu.

Ona je istakla da su prosvetni radnici potpuno svesni da je država u krizi, ali da očekuju ravnopravnost u podeli tog tereta.

"Ono na čemu insistiramo to je da se ravnopravno podeli teret ekonomskih mera. Kada kažemo ravnopravno onda očekujemo od vlade da će biti Robin Hud i uzeti onima koji imaju mnogo, a ne onima koji nemaju ništa ili imaju malo", istakla je ona.
Govoreći o zahtevima sindikata, portparol USPRS je ukazala da su prosečne plate u javnom sektoru 70.000 dinara, dok je prosečna plata u prosveti 42.000 dinara, tako da bi vlada trebalo da donese jedinstvene platne razrede.

"Kada se taj javni sektor uravnoteži, tek onda oduzimati plate, tek onda gledati da li će to biti 10, 12 ili 15 odsto, a ne ovako, da jednu profesorsku platu ima neko ko radi mnogo manje zahtevan posao sa srednjom školom u nekakvoj vladinoj agenciji i da onda i njemu i nama bude oduzeto isto", rekla je Janković.

Treći zahtev prosvetara je hitno otpočinjanje pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru i izmenama i dopunama zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Ono što stalno govorimo, to je da druga strana nikako ili ne želi da razume našu ozbiljnost ili neće ili možda ne može, sad to treba pitati vladu i ministastvo prosvete jer ono oko čega smo se mi vrlo lako mogli dogovoriti, a to je početak pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru, mi smo i to morali da uvrstimo u zahteve", rekla je ona.

Janković primećuje i da u Srbiji dok se ne objavi štrajk "niko ne seda za pregovarački sto", te da se na neki način poslodavci primoravaju na razgovor što apsolutno nije ni nalik onome što bi trebalo da bude socijalni dijalog.

Inače, štrajk su najavila sva četiri reprezentativna sindikata u prosveti, USPRS, Sindikat radnika u prosveti Srbije, "Nezavisnost" i Sindikat obrazovanja Srbije.

Nastava redovna u 63 odsto škola u Srbiji

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je danas da se nastava odvija normalno u 63 odsto škola, a da su u ostatku časovi skraćeni na pola sata.

"U prepodnevnoj smeni u Srbiji nastava je redovno počela u 1106 osnovnih i srednjih škola, odnosno 63 odsto. U 662 škole (37 odsto) nastava se odvijala sa skraćenim časovima od 30 minuta", navodi se u saopštenju.

U Beogradu se redovna nastava u trajanju od 45 minuta izvodila u 79 odsto škola.
"Drago mi je što najveći broj nastavnika, uprkos veoma teškoj situaciji, interese učenika stavlja na prvo mesto", rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

Ministar je dodao da je materijalni položaj prosvetnih radnika toliko težak da je takvo stanje na duži rok neodrživo.
"Prosvetni radnici snose veliki deo tereta društvenih i ekonomskih reformi koje sprovodi Vlada Srbije i baš zbog toga je potrebno uspostaviti sistem plata koji odgovara odgovornosti i nivou obrazovanja koji nastavnici imaju", dodao ve Verbić.

On je naglasio da je otpočelo formiranje radne grupe za pregovore o posebnom kolektivnom ugovoru na kome će se zajedno sa predstavnicima četiri reprezentativna sindikata prosvete raditi u narednim nedeljama.

Takođe, predstavnici sindikata biće u najkraćem mogućem roku uključeni u rad na izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, što je, zajedno sa otpočinjanjem pregovora o posebnom kolektivnom ugovoru, takođe bio zahtev sindikata.

Izvor: Tanjug