Namešten makedonski Evrosong?

Četiri osobe su prvoosumnjične za zločinačko udruživanje i kompjuterske prevare u vezi sa nameštanjem rezultata prva tri mesta na Skopskom festivalu, na kojem je izabran nacionalni predstavnik za jubilarni 60. Evrosong u Austriji, ozvaničilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije.

.

Čast da naredne godine u Beču predstavlja rodnu zemlju pripala je pobedniku prvog šou programa i muzičkog takmičenja "X faktor", održanog početkom godine u Beogradu, Danijelu Kajmakoskom, drugoplasirana je Tamara Todeska, dok je prema glasanju stručnog žirija i publike treća bila Evgenija Čančalova Egi.

Prema saopštrenju Ministarstva, među osunjičenim za "nameštaljku" je jedan od autora, kompozitor i vlasnik produkcijske kuće, kao i vlasnik i upravnik društva koje je organizovalo telefonsko glasanje, a pretpostavlja se da je sa osumnjičenima sarađivao i deo izvođača.

Navedeno je, prenose makedonski mediji, da je grupa koja je organizovala nameštanje, odnosno prevaru telefonskim glasanjem kojim je uticala na konačan plasman učesnika u finalu Skopskog festivala, velika, a o potvrđenim sumnjama o zločinačkom udruživanju i kompjuterskoj prevari MUP je izvestio i javnog tužioca.

Odmah po završetku glasanja kod još 14 lica je pronađen veliki broj telefona i 2.500 SIM kartica sa kojih se glasalo u cilju uticanja na plasman izvođača. MUP, ipak, nema podatke sa kojih kartica koliko puta i za koga se tačno glasalo.

Do sada nijedan od izvođača nije pozvan na saslušnje, dok su osumnjičeni tokom informativnog razgovora rešili da se brane ćutanjem i protiv njih će biti naknadno podnete krivične prijave.

Predstavnici Ministrastva unutrašnjih poslova objašnjavaju da ne mogu da utiču na ponavljanje glasanja posto oni nisu organizatori festivala, održanog preksinoć uz nagradu od ukupno 45.000 evra koje je obezbedilo Ministarstvo kulture.

Kontroverzna Končita Vurst odnela je ubedljivu pobedu na poslednjoj Evroviziji, čije je finale održano 10. maja u Kopenhagenu.

Izvor: Tanjug