Vučić: Niko neće ostati bez državne pomoći

Premijer Srbije Aleksandar Vučić obišao je Tekiju koja je pretrpela veliku štetu tokom septembarskih poplava i poručio da niko neće ostati bez državna pomoći, te da će ona biti pravično raspoređena.

.

Vučić je u Tekiju došao s ministrima Bratislavom Gašićem, Velimirom Ilićem i Aleksandrom Antićem, a dočekao ih je veliki broj ljudi. Tokom razgovora sa meštanima, premijer je najavio da će do Svetog Nikole, 19. decembra još jednom doći da vidi kakva je situacija na tom području.
"Hvala što ste nasmejani i vedri i što ne kukate", rekao im je Vučić.

On se interesovao kako teku radovi na obnovi kuća u tom mestu, infrastrukture i tom prilikom rekao da je upoznat da nisu svi dobili istu količinu pomoći. Podsetio je da su on i ministri iz ličnih sredstava obezbedili 637 kućnih aparata za Tekiju i druga mesta postradala u majskim poplavama u tom delu Srbije i pozvao lokalnu zajednicu da napravi precizan spisak i da kontroliše njihovu raspodelu.

On će, dodao je, lično kontrolisati te izveštaje, jer, ponovio je, pomoć mora biti pravično raspoređena. Izgradnja pet novih kuća nije još počela, objasnio je, zato što će one biti građene u nizu i gradiće se istovremeno.

Premijera su građani Tekije "propitivali" o raznim temama, on je odgovarao, a nešto duže zadržao se u domaćinstvu Velje Radića čija kuća se obnavlja. U Tekiji koja se nalazi u blizini Kladova, u poplavama je oštećeno oko 150 kuća, i već je počela obnova, a pet je potpuno uništeno i biće izgrađene nove. Saobraćajni institut CIP već je uradio projekte za izgradnju pet novih kuća.

U poplavama je oštećena osnovna škola "Svetozar Radić" koja bi do proleća trebalo da bude potpuno sanirana i primi učenike koji sada nastavu pohađaju u Kladovu. U Tekiji su u prethodnom periodu obavljeni radovi u uklanjanju mulja i blata, a bili su angažovani pripadnici Vojske Srbije, mahenizacija RTB Bora, Puteva Srbije, a hidroelektrana Đerdap zadužena je za sanaciju obodnog kanala.

Takođe, asfaltiraju se četiri ulice koje su oštećene u poplavama, a na Đerdapskoj magistrali koja prolazi kroz Tekiju saobraćaj je normalizovan još pre dva meseca.

U Putevima Srbije kažu da ceo potez od Golupca do Kladova redovno obilaze preduzeća PZP Zaječar i Štrabag.

Vršilac dužnosti direktora JP "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak izjavio je Tanjugu da je saobraćaj normalizovan još pre dva meseca na Đerdapskoj magistrali od Golupca do Kladova, kao i na putu Kladovo - Negotin. On je podsetio da je tokom septembarskih poplava u selu Milutinovac koje se nalazi na putu Kladovo - Negotin srušen most i da će uskoro biti završen projekat za izgradnju novog i najavio da će novi most biti završen za četiri meseca. Kako je rekao tu se trenutno odvija saobraćaj u dva smera preko privremene obilaznice.

Prema njegovim rečima, u blizini Tekije biće sanirano klizište koje se nalazi na putu prema Kladovu i do kraja meseca, kako kaže, biće gotov projekat za te radove. Drobnjak je dodao i da je JP "Putevi Srbije" spremno za početak rada zimske službe koji će trajati od 15. novembra do 31. marta.

Mihajlo Sideris, direktor Osnovne škole "Svetozar Radić" koja je oštećena u septembarskim bujicama, izjavio je Tanjugu da je ta škola potpisala sporazum o saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac i da bi za 15-20 dana trebalo da počnu radovi na krovu objekta. Kako je objasnio, da bi mališani, koji trenutno pohađaju nastavu u Kladovu, mogli na proleće da krenu u školu u Tekiji, potrebno je da se, osim krova, popravi kotlarnica, stolarija, termoizolacija, kao i da se uredi dvorište.

Meštanka Tekije čija je kuća oštećena u bujičnim poplavama Snežana Adamović rekla je Tanjugu da je voda ušla u suteren njene kuće u visini od 1,6 metara i zahvalila pripadnicima Vojske Srbije koji su kuću očistili od mulja i blata.
"Hvala Vojsci Srbije na požrtvovanju i pružanju vanljudskih napora da ovo mesto ponovo bude lepo", rekla je Adamović.

Velja Radić, zvani Pera Kovač, čije je domaćinstvo danas posetio premijer Srbije, takođe je pohvalio napore Vojske Srbije.
"Vojska nam je mnogo pomogla u čišćenju i svaka čast vojsci", rekao je Radić.

On je dodao da očekuje 250.000 dinara državne pomoći, kao i da su mu već pomogle Srpska pravoslavna crkva sa 100 evra i Unikredit banka sa donacijom od 28.000 dinara.

Prema njegovim rečima, meštani Tekije dobili su i pomoć u materijalu - cement, stiropor, glet masu...

Radićeva supruga Gorica objasnila je novinarima da je bujica uništila donji sprat njihove kuće, dva automobila i motocikl, srušila ogradu...

Ona je dodala da kišovito vreme poslednjih dana ne ide na ruku meštanima koji isušuju zidove svojih kuća jer, kako kaže, zbog stalne vlage pojavljuje se buđ i na delovima kuće koji nisu bili poplavljeni.

Želim Šešelju dobro zdravlje

Vučić je još jednom poželeo lideru SRS Vojislavu Šešelju dobro zdravlje.

Upitan za komentar Šešeljevih uvreda na račun vlasti, poziva da se ona ruši i najave da će za taj cilj mobilisati stranku, Vučić je samo kratko rekao: "Šešelju želim dobro zdravlje".

Nemam komentar na Miljenića, Srbiju niko ne ucenjuje

Vučić nije želeo da kometariše izjavu hrvatskog ministra pravosuđa Orsata Miljenića da će njegova zemlja uslovljavati napredovanje Srbije u pregovorima sa EU novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine, istakavši da Srbiju niko neće moći da ucenjuje.

Vučić je rekao da se trudi da bude uzdrzan i da vodi racuna o interesu Srbije i odlučno reaguje na svaki napad na zemlju, ali da će Miljenić ostati bez odgovora.
"Čini mi se da su neki pomislili da je prilika da na neki način Srbiju ucenjuju. Ostaće bez odgovora, ali sumnjam da će bilo ko ekonomski snažnu, modernu i uspešnu moći da ucenjuje u budućem vremenu", rekao je Vučić.

"Što se tiče pretnji, uvreda, već sam rekao da postoje dve vrste politika - politika reči i uvreda, a druga je politika rada i samopregora. Ja sam presrećan što sam na terenu svakog dana sa svojim narodom, radim za ovu zemlju od jutra do mraka", rekao je Vučić.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić negativno je juče ocenio puštanje na privremenu slobodu Šeselja i poručio da će Hrvatska napredovanje Srbije u pregovorima sa EU uslovljavati novim optužnicama i suđenjima za ratne zločine.

"To nam je dužnost i nijedna hrvatska vlada ne može od toga da odstupi. Srbija se mora držati određenih kriterijuma koji su bili postavljeni i nama. I reći nekome da Ovčara završava na činu kapetana bivše JNA je potpuno neprihvatljivo", kazao je Miljenić za Hrvatski radio.

Vučić je ponovio da je siguran u uspeh Srbije, da Srbija nikoga neće da moli i da samo želi da bude uvaženi član Evropske unije i da bude bogatija bar od nekih članica EU, istakavši da za to imamo dovoljno snage i energije.

Izvor: Tanjug