Potvrđena optužnica protiv Ivanovića i četvoro Srba

Euleks je saopštio da je međunarodni sudija odbio kao neosnovane zahteve odbrane da se odbace optužnice podnete Osnovnom sudu u Mitrovici protiv petoro optuženih.

.

Kako je naknadno objašnjeno u Euleksu, u pitanju su Oliver Ivanović i još četvorica optuženih Srba.

Euleks u saopštenju navodi da su tri osobe optužene za krivična dela teškog ubistva i teškog ubistva u pokušaju, dok su ostale dve optužene za podstrekivanje na izvršenje tih krivicnih dela. Jedan okrivljeni optužen je i za ratne zločine.

Sud je odbacio primedbe koje je uložila odbrana u vezi sa prihvatljivošću dokaza kao neosnovane. Utvrđeno je da su svi dokazi iz spisa predmeta prihvatljivi, navode iz Euleksa uz podsećanje da odbrana ima na raspolaganju pet dana za podnošenje žalbe na ovu presudu.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović optužen je da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine, a zaprećena kazna za to delo je od pet godina do doživotne robije.

I ostaloj četvorici Srba Dragoljubu Delibašiću, ocu i sinu Iliji i Nebojši Vujačiću i Neobojši Lazoviću optužnicom prete višegodišnje kazne zatvora ako na sudu budu potvrđeni navodi optužnice.

Izvor: Tanjug