Obama: SAD i Kina smanjuju carine na IT tehnologiju

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas na samitu Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Pekingu da su SAD i Kina postigli dogovor o smanjenju carina na uvoz informacione tehnologije.

.

Obama je dodao da će taj veliki napredak doprineti "skorom okončanju" ženevskih pregovora o prvom značajnijem smanjenju uvoznih carina u okviru Svetske trgovinske organizacije (STO), saopštila je Bela kuća, a prenela agencija AFP.

Sporazum o informacionoj tehnologiji (ITA) je stupio na snagu 1997. godine, ali su pregovori o proširenju njegovog obima suspendovani od novembra 2013. zbog razlika u stavovima između Vašingtona i Pekinga, navela je Bela kuća.
"Upravo je rad članica APEC-a rezultovao sklapanjem sporazuma ITA, o čijem proširenju sada pregovaramo. Zato je veoma prikladno što sada sa vama delim vest da su SAD i Kina postigli dogovor, za koji se nadamo da će doprineti brzom zaključenju širih pregovora u Ženevi", rekao je Obama u obraćanju drugim svetskim liderima na samitu APEC u Pekingu.

Američki trgovinski predstavnik Majkl Froman je sinoć postignuti dogovor SAD i Kine opisao kao "značajan proboj", navodeći da će se time smanjiti carine na uvoz visoko-tehnoloških proizvoda između 54 svetske privrede.
"Da biste imali nekakvu predstavu o važnosti ovog dogovora, želim da vas podsetim da su članice STO poslednji put dogovorile smanjenje carine na IT proizvode još 1996. godine, kad GPS tehnologija, kao i većina medicinske opreme, softvera i visoko-tehnoloških uređaja koje danas svakodnevno koristimo uopšte nije postojala", istakao je Froman.

Članice STO među sobom određuju pravila trgovine u pokušaju da obezbede fer odnose i uslove za trgovanje i da podstaknu ekonomski rast time što će otvoriti tržišta i ukloniti prepreke poput previsokih subvencija, poreza i suviše oštrih propisa.

Ta organizacija je tokom poslednjih godina, međutim, naišla na značajne prepreke usled sporova članica po više pitanja, među kojima najveći problem predstavljaju poljoprivredne subvencije.
Izvor: Tanjug