Preminuo Zoran Čalić, tvorac "Žikine dinastije"

Zoran Čalić, filmski reditelj i scenarista, preminuo je u Beogradu, u nedelju 9. novembra 2014. godine, u 84. godini.

.

Zoran Čalić autor je više od dvadeset igranih filmskih ostvarenja među kojima se posebno istuču „Lude Godine“, „Žikina dinastija“, „Došlo doba da se ljubav proba“, „Idi mi – dođi mi“, „Šta se zgodi kad se ljubav rodi“, „Ćao, inspektore“...

Filmsko-televizijsko delo reditelja Zorana Čalića, posebno u domenu omladinskog filma kao žanra, jedinstveno je u srpskoj kinematografiji. Humoristični, provokativni i uzbuđujući, filmovi ovog autora uspevali su da ostvare snažnu recepciju kod publike.

Srpski film je na svojevrstan način u Čalićevim komedijama ostvario zanimljiv susret omladinskog vitalizma i istorijskog populizma. Ostvarivši veliki opus, Čalić je uspeo da obogati srpski film posebnom žanrovskom tematikom, brojnim komedijama i izvesnim svedočenjem o jednom istorijskom periodu.

Filmovi Zorana Čalića svakako su u momentu pojavljivanja bili najgledaniji u Srbiji. Velika popularnost koju su imali ni danas nije bitno umanjena.

Zoran Čalić je dobitnik više nagrada i priznanja među kojima je i posebno priznanje umetnicima za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije.

Kremacija će se obaviti u utorak, 11. novembra u 16 časova, na Novom groblju u Beogradu.

Izvor: agencije