Nećemo dozvoliti stvaranje velike Albanije

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je u Kosovskoj Mitrovici da se neće dozvoliti stvaranje "ni male ni velike Albanije" i da je Srbija među srpskim narodom na Kosovu i Metohiji.

.

Đurić je u ime države Srbije poručio okupljenim građanima u centru severnog dela Kosovske Mitrovice da "dok postoiji država Srbija ona će biti sa njima na srpskom Kosovu i Metohiji i u Kosovskoj Mitrovici".

Đurić je sa saradnicima danas prisustvovao obeležavanju Mitrovdana gradske slave Kosovske Mitrovice.

"Svaki grad na Kosovu i Metohiji je grad stradalnik i grad mučenika, a Kosovska Mitrovica je grad koji je i stradalnik i mučenik i heroj. Cela Srbija zna koja je uloga Kosovske Mitrovice za srpski narod na Kosovu i Metohiji i cela Srbija zna za iskušenja kroz koja ste vi koji ovde živite porošli u prethodnih 15 godina", rekao je Đurić.

On je, obraćajući se građanima koji su se okupili u centru grada gde je rezan slavski kolač, poručio da je na predstavnicima države velika odgovornost da svima koji ovde žive pruže ruku.

Đurić je dodao da je velika i odgovornost da se svima koji ovde žive poruči "da mi imamo pravo da ovde budemo, da budemo ono što jesmo, jer smo svoji na svome" i da se ne borimo ni zašta što je tuđe.

"Tražimo i borimo se samo za ono što je naše, ni od koga ne želimo ništa da uzmemo, želimo da sami sebi gradimo i pomognemo. Ako nećemo nikome da pomognemo mi nećemo ni odmagati", kazao je Đurić.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM je naglasio da "nećemo dozvoliti da se na našoj zemlji stvara ni mala ni velika Albanija, niti da se Srbima koji ovde žive vekovima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi oduzimaju njihova prava".

Đurić je građanima Kosovske Mitrovice čestitao gradsku slavu obećavši da će zajedno sa svojim saradnicima uložiti sve svoje snage da bude više sloge, više jedinstva i snage koji su, kako je ocenio, preko potrebni kako bi istrajali na ovim prostorima.

Izvor: Tanjug