Evropski standardi - policija efikasnija, građani bezbedniji

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da Srbija želi da evropski standardi koje usvaja, njenu policiju učine efikasnijom i da se građani osećaju bezbednije.

.

Tokom drugog dana 83. zasedanja Generalne skupštine Interpola u Monaku, Stefanović je istakao da je Srbiji i njenim građanima veoma važno da srpska policija bude sposobna da se odupre svim vidovima kriminala.

"Na našem putu ka EU nije važno da jednog dana budemo samo zvezdica na zastavi EU, već da standardi koje usvajamo našu policiju učine efikasnijom i da se građani osećaju bezbednije", naglasio je ministar unutrašnjih poslova.

To znači, prema njegovim rečima, i da međunarodna saradnja mora da bude čvršća, da kriminalci znaju da ne mogu da odu u bilo koju zemlju i tamo budu pošteđeni sankcija i gonjenja.

Ministar je podsetio da srpska policija ima neverovatno dobru saradnju sa velikim brojem zemalja, ali i da ima prostora da se ona u okviru Interpola unapredi.

Stefanović je tokom zasedanja skupštine Interpola imao biletaralne susrete sa ministrima unutrašnjih poslova Nemačke, Rusije, Monaka i zamenikom ministra javne bezbednosti NR Kine.

U saopštenju MUP-a se navodi da je tema današnjeg ministarskog sastanka, na skupštini Interpola, bila globalizacija, borba protiv terorizma i organizovanog kriminala, a dogovoreno je da se u narednom periodu definišu dalji pravci u toj zajedničkoj borbi.

Generalnoj skupštini prisustvovali su i direktor policije Milorad Veljović i načelnik Uprave za međunarodnu operativnu policijsku saradnju Milan Dimitrijević.

Izvor: Tanjug