Bogosavljević: Nema otrovnog limuna na tržištu

Svi prehrambeni proizvodi koji se uvoze u Srbiju se kontrolišu i na tržištu se nalaze samo one namirnice koje su bezbedne, izjavila je danas ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević-Bošković povodom glasina da se u našim trgovinama pojavio otrovni limun.

.

Svi prehrambeni proizvodi koji dospevaju na tržište su pod kontrolom naših stručnih službi na samoj granici, sve pošiljke i uvezene količine se kontrolišu, rekla je Bogosavljević - Bošković novinarima nakon predstavljanja izveštaja o stanju u poljoprivredi u Srbiji u 2013. godini.

"Prati se sledljivost proizvoda, tako da ukoliko naše stručne službe svojim analizama, pečatom, potpisom garantuju bezbednost, mi potpuno stojimo iza toga", poručila je ministarka.

Prethodnih dana u pojedinim medijima pojavili su se navodi da je razlog za drastičan pad cena limuna uveznog iz Turske u oktobru to što je njegova kora premazana fungicidom koji je toksičan i kancerogen.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije Nenad Budimović smatra da treba uraditi analizu zbog čega je limun pojeftinio, dodajući da ta cenovna kretanja ne bi vezivao za zdravstvenu bezbednost.

"Mislim da naša poljoprivredna služba, odnosno fitosanitarna inspekcija apsolutno rade svoj posao", kazao je Budimović, uz napomenu da svakako treba proveriti navode koji su se pojavili u medijima.

On je podsetio da Srbija najviše uvozi limun iz Turske, Grčke, Španije, Argentine....

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača (NOP) Srbije Goran Papović kazao je da potrošaci imaju pravo da znaju šta jedu i poručuje da pitanje da li je limun koji se trenutno nalazi na teritorije Srbije otrovan, ili ne, treba da istraži Ministarstvo poljoprivrede.

"Sve dok Ministarstvo poljoprivrede nema odgovor ili saopštenje, a ni instrumente da hitno reaguje na ovakve glasine, Srbija će biti i ostati plodno tle za širenje straha i negovanje paranoje kada je reč o bezednosti hrane", naveo je Papović.

Papović u izjavi dostavljenoj medijima ističe da resorno ministarstvo prethodna dva dana ćuti iako glasine o otrovnom limunu na tržištu potresa javnost.

On poručuje da će i ostale namirnice iz uvoza i domaće proizvodnje takođe jednom morati da dođu na red, jer potrošaci, kako kaže, imaju pravo da znaju šta jedu.

Smatra da u Srbiji već godinama niko od nadležnih ne radi svoj deo posla.

Izvor: Tanjug