Jagodina: Teško povređena šestomesečna beba u stabilnom stanju. Uzrok povreda - nasilje!

Šestomesečna beba iz sela Slatine kod Jagodine, koja je primljena u Opštu bolnicu u Jagodini sa prelomom podlaktice i hematomima, u stabilnom je stanju.

.

U saopštenju Ministarstva zdravlja se navodi da zdravstveni radnici imaju ostvarenu saradnju sa roditeljima, tako da, u slučaju dobijanja novih informacija, zdravstveni inspektor može nastaviti vanredni inspekcijski nadzor "radi preduzimanja zakonom propisanih mera iz nadležnosti rada zdravstvene inspekcije, shodno važećim odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti".

"Nadležni zdravstveni radnici evidentirali su podatke o zanemarivanju i zlostavljanju preko postojećeg obrasca - Protokol zanemarivanja i zlostavljanja dece, koji se koristi u Opštoj bolnici Jagodina, na osnovu čega je poslato obaveštenje za nadležnu Policijsku upravu i nadležni Centar za socijalni rad u Jagodini, radi preduzimanja mera iz njihove nadležnosti".

Kako se navodi u saopštenju, uvidom u medicinsku dokumentaciju utvrđeno je da je beba dovedena dana 31. oktobfra u tu bolnicu zbog alergijskih promena na koži.

"Tokom pregleda uočeni su vidljivi hematomi ispod desnog oka i desne ušne školjke. Zbog sumnje da je beba namerno povređena, upućena je na konsultativne specijalističke preglede. U izveštaju radiologa upisana je stara povreda nadlaktične kosti, u izveštaju ortopeda navedena je teža pokretljivost desne ruke zbog preloma desne nadlaktice, stara povreda, koja je zbrinuta", ističe se u saopštenju.

U izveštaju neurologa, kako se navodi, dijagnostikovan je stari hematom po glavi bez preloma kosti glave.

Direktor Opšte bolnice u Jagodini dr Darko Miletić, izjavio je ranije, da je šestomesečno muško dete, koje je dopremljeno u ovu ustanovu iz sela Slatine kod Jagodine, sa prelomom podlaktice i brojim hematomima, "stabilno i život mu nije ugrožen".

Centar za socijalni rad u Jagodini odlučio je da šestomesečni Đ. B., iz sela Slatine, posle lečenja bude upućen u hraniteljsku porodicu, objavio je "Blic".