Cilj Vlade više investicija, Kameron pozvan u Beograd

Cilj moje vlade je da Srbija, kroz reforme, postane najatraktivnija u regionu za strane investicije, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić u Londonu, a šef britanske diplomatije Filip Hamond uzvratio čestitkom premijeru na izvanrednom uspehu u sprovođenju ekonomskih reformi i napretku ka evropskim standardima.

.

Vučić je susret sa Hamondom iskoristio da uputi poziv britanskom prem ijeru Dejvidu Kameronu da poseti Beograd.

Premijer Srbije je i britanskim zvaničnicima i potencijalnim investitorima na biznis forumu preneo uverenje da će budućnost Balkana presudno odrediti ekonomija, a ne politika, te da je njegova vlada odlučna da poboljša poslovnu klimu u Srbiji.

Hamond je čestitao Vučiću na izvanrednom uspehu u sprovođenju ekonomskih reformi i na progresu u ostvarenju evropskih standarda, uz ocenu da je dolazak stranih investitora krucijalan za ekonomski rast.

Velika Britanija je dobar primer kada su u pitanju strane investicije, istakao je šef Forin ofisa, dodavši da je stabilnost regiona Zapadnog Balkana prioritet britanske vlade, kao i da Srbija u regionu treba da ima ključnu ulogu.

I Vučić je naglasio da je regionalna stabilnost ključ uspeha i da Srbija nastoji zajedničkim projektima da unapredi ekonomsku saradnju, što bi dovelo do poboljšanja ekonomske situacije zemalja Zapadnog Balkana.

Susret sa Hejgom bio je prilika da ga Vučić obavesti o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji i regionu i ekonomskim reformama koje je sprovela srpska vlada.
"Želim da iskoristim ekonomiju kao sponu za regionalno povezivanje", naglasio je Vučić.

Hejg je pozdravio mere fiskalne konsolidacije, istakavši da je ekonomija od fundamentalnog značaja. On je naglasio da Britanija ima veliko iskustvo kada su ekonomske mere u pitanju i da može da bude od velike pomoći Srbiji.

Premijer Srbije je danas otvorio u Londonu i investicionu konferenciju "Srbija-Dan investiranja".
"Naš cilj je da imamo više stranih investicija, više investicija i iz Velike Britanije", poručio je on, predočivši istovremeno reformsk mere koje se sprovode i zakone koji su usvojeni kako bi popravili investicionu klimu u Srbiji.

"Ova vlada, koja ima najveću podršku u istoriji srpskog demokratskog društva, odlučna je da poboljša poslovnu klimu u Srbiji. Politička i makroekonomska stabilnost, kao osnovni preduslovi za privlačenje stranih investicija i sigurnost njihovog kapitala, su ostvareni. Ekonomske reforme, ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti su prioriteti ove vlade", rekao je premijer.

Prisutnima se obratio i srpski ministar finansija Dušan Vujović istakavši da je Srbija na početku dugog puta i da je vreme da se nadoknadi ono što je izgubljeno u poslednje dve decenije.
"Ova vlada će vam omogućiti sigurnu poslovnu klimu. Mi smo na finansijskom tržištu još od 2011. godine i sad moramo da dokažemo investitorima da su dobro investirali i da treba da investiraju više", istakao je Vujović.

Na skupu je govorio i bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji je istakao da su u Srbiji svi posvećeni evropskom putu, i vlada i predstavnici poslovnog sveta, kao i narod.
"Srbija je učinila sve kada su reforme u pitanju i Srbija će se pokazati kao odgovoran partner Evropi", istakao je Guzenbauer.

Na skupu je govori i britanski amabasador u Srbiji Denis Kif koji je u autorkom tekstu za "Blic" rekao da će pozvati britanske firme da ulažu u Srbiji.

Jedan od najvažnijih bio je i susret sa predstavnicima "Esmarka", jer je ova američka kompanija potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo i da će se prijaviti na tender.
"Rešenje za Železaru je veoma blizu", rekao je Vučić posle sastanka.

Na radnom ručku sa predstavnicima menadžmenta kompanije Goldman Saks za Evropu razgovaralo se o merama fiskalne konsolidacije Srbije.

Vučić je takođe rekao da je ponosan kako je Srbija predstavljena tokom njegovog predavanju u Londonskoj školi ekonomije, a da će se unutrašnji problemi - misleći na pokušaj Nikole Sandulovića da prekine predavanje - rešavati u Beogradu.

"Građanima hoću da kazem da tajkuni, kriminalci i njihove političke sluge neće biti u situaciji da upravljaju Srbijom i neće moći da menjaju stvari nezvaničnim putem i čudnim metodama. Država je bila, jeste i uvek će biti jača od njih", rekao je za RTS Vučić.

Domaćin predavanja bio je viši savetnik LSE Džejms Ker-Lindzi koji je za gostovanje Vučića rekao da je to bila dobra prilika da se čuju stavovi vlade Srbije koji su relativno malo poznati britanskoj javnost.
"Bilo nam je izuzetno drago što smo mogli da pozdravimo premijera Srbije u Londonskoj školi ekonomije", rekao je Ker-Lindzi u izjavi Tanjugu.

Analitičar i poznavalac prilika na Balkanu Tim Džuda pozitivno je ocenio Vučićevo predavanje.
"Sviđao vam se ili ne, ali Vučić se dobro pokazao", napisao je Džuda sinoć na svom Tviter nalogu.

U delegaciji sa premijerom bili su i ministri finansija i ekonomije Dušan Vujović i Željko Sertić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici SIEPE.

Izvor: Tanjug