Srbija da postane najatraktivnija u regionu za investitore

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je u Londonu investicionu konferenciju, uz poruku da je vlada počela da reformiše Srbiju sa jasnim ciljem da postane najatraktivnija zemlja za strane investicije u regionu.

.

"Naš cilj je da imamo više stranih investicija, više investicija i iz Velike Britanije", poručio je Vučić na konferenciji "Srbija- Dan investiranja" koju organizuje Britansko-srpska privredna komora.

Vučić je govorio je o reformskim merama koje srpska vlada sprovodi, kao i o zakonima koji su usvojeni kako bi popravili investicionu klimu u Srbiji.

"Ova vlada, koja ima najveću podršku u istoriji srpskog demokratskog društva, odlučna je da poboljša poslovnu klimu u Srbiji. Politička i makroekonomska stabilnost, kao osnovni preduslovi za privlačenje stranih investicija i sigurnost njihovog kapitala, su ostvareni. Ekonomske reforme, ekonomski rast i smanjenje nezaposlenosti su prioriteti ove vlade", rekao je premijer.

Prisutnima se obratio i srpski ministar finansija Dušan Vujović istakavši da je Srbija na početku dugog puta i da je vreme da se nadoknadi ono što je izgubljeno u poslednje dve decenije.
"Ova vlada će vam omogućiti sigurnu poslovnu klimu. Mi smo na finansijskom tržištu još od 2011. godine i sad moramo da dokažemo investitorima da su dobro investirali i da treba da investiraju više", istakao je Vujović.

Na skupu je govorio i bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, koji je istakao da su u Srbiji svi posvećeni evropskom putu, i vlada i predstavnici poslovnog sveta, kao i narod.
"Srbija je učinila sve kada su reforme u pitanju i Srbija će se pokazati kao odgovoran partner Evropi", istakao je Guzenbauer.

Britansko-srpska privredan komora osnovana pre pet godina sa ciljem da osnaži poslovne veze srpske i britanske privrede.

Vučić se ranije danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Filipom Hamondom, koji mu je čestitao na izvanrednom uspehu u sprovođenju ekonomskih reformi i na progresu u ostvarenju evropskih standarda.

Hamond je naglasio da je fleksibilno tržište rada važno za strane investitore, kao i da je dolazak stranih investitora krucijalan za ekonomski rast.

Velika Britanija je dobar primer kada su u pitanju strane investicije, istakao je Hamond i dodao da je stabilnost regiona Zapadnog Balkana prioritet britanske vlade, kao i da Srbija u regionu treba da ima ključnu ulogu, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vučić je tokom susreta naglasio da je regionalna stabilnost ključ uspeha i da Srbija nastoji zajedničkim projektima da unapredi ekonomsku saradnju, što bi dovelo do poboljšanja ekonomske situacije zemalja Zapadnog Balkana.

Srpski premijer je uputio i zvaničan poziv britanskom premijeru da u narednom periodu poseti Srbiju.

Vučić i Hamond su razgovarali i poseti međunarodnih zvaničnika Beogradu narednih dana.

Premijer Srbije je juče razgovarao sa liderom Donjeg doma britanskog Parlamenta Vilijamom Hejgom, kao i sa predstavnicima najvišeg menadžmenta kompanije Goldman Saks za Evropu razgovarao o merama fiskalne konsolidacije Srbije.

Takođe, sastao se i predsednikom kompanije "Esmark" Džimom Bušarom, nakon čega je najavio da je blizu dogovor o Železari Smederevo. Vučić je razgovarao i sa gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom.

Premijer Srbije održao je u ponedeljak predavanje na Londonskoj školi ekonomije.

U delegaciji koju predvodi premijer su i ministri finansija i ekonomije Dušan Vujović i Željko Sertić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i predstavnici SIEPE.

Izvor: Tanjug