EU ukinula sankcije Miloševiću

Evropska unija ukinula je sankcije protiv bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije, pokojnog Slobodana Miloševića i s njim povezanih lica.

.

"Sankcije EU protiv Miloševića i lica povezanih sa njim su ukinute, (one) više nisu aktuelne u svetlu sadašnjih odnosa između EU i Srbije", naveo je neimenovani diplomatski izvor za RIA Novosti.

EU je krajem septembra izvestila da je u toku "preispitivanje zamrzavanja imovine pripadnika bivšeg režima, predvođenog Slobodanom Miloševićem", kao i da će o proveri biti više reči, kada bude završena.

Brisel je zamrznuo imovinu Slobodana Miloševića, njegove porodice i bliskih saradnika 2000. godine.

Milošević je umro u Haškom tribunalu 2006. godine tokom suđenja za genocid i ratne zločine na prostorima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova.

Evropska komisija je pre jednog meseca saopštila da je "u toku preispitivanje zamrzavanja sredstava pripadnika bivšeg režima u Srbiji, na čijem je čelu bio Slobodan Milošević".

Portparolka visoke komesarke EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič je rekla tada da je "odluka EU o zamrzavanju sredstava donesena 2000. godine, a dosad oko preispitivanja te mere nije bilo zvanične odluke Saveta ministara".

Izvor: Tanjug