Britanija nudi pomoć Srbiji u sprovođenju ekonomskih mera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Londonu sa liderom Donjeg doma britanskog Parlamenta Vilijamom Hejgom kojeg je obavestio o političkoj i ekonomskoj situaciji u Srbiji i regionu i ekonomskim reformama koje je sprovela srpska vlada.

.

"Želim da iskoristim ekonomiju kao sponu za regionalno povezivanje", naglasio je Vučić.

Hejg je pozdravio mere fiskalne konsolidacije, istakavši da je ekonomija od fundamentalnog značaja.

On je naglasio da Britanija ima veliko iskustvo kada su ekonomske mere u pitanju i da može da bude od velike pomoći Srbiji.
"Od 2010. godine Velika Britanija je smanjila broj zaposlenih u javnom sektoru za 400.000, što je dovelo do povećanja broja zaposlenih u privatnom sektoru u naredne četiri godine za 2,1 miliona. To je dovelo do najmanje stope nezaposlenosti u poslednjoj deceniji ", istakao je Hejg.

Tema razgovora bila je i regionalna saradnja i potreba da kroz zajedničke projekte dođe do napretka regiona Zapadnog Balkana.

Vučić boravi u poseti Londonu tokom koje se sastati i sa britanskim ministrom spoljnih poslova Filipom Hamondom i gradonačelnikom Londona Borisom Džonsonom.

Premijer će učestvovati i na ekomonskom samitu.

Vučić je sinoć održao predavanje na Londonskoj školi ekonomije (LSE), poručivši da budućnost Zapadnog Balkana neće više određivati politika, već ekonomija.

Izvor: Tanjug