"Bebac": Odmah ukinuti nezakonite cene vrtića!

Roditeljski portal "Bebac" zatražio je od gradskih vlasti u Beogradu da pod hitno prestanu da naplaćuju vrtić skuplje od zakonski propisane cene i da za to ne čekaju 1. januar.

.

"Osuđujemo skandalozno ponašanje gradske vlasti u Beogradu koja je juče, nedvosmisleno, obećala roditeljima da će od 1. januara prestati da ih krade. To vređa inteligenciju svakog čoveka i ponižava roditelje čija deca idu u predškolsku ustanovu u glavnom gradu", navodi se u saopštenju.
U saopštenju se navodi i da su roditelji surovo prevareni i obmanuti jer su bili prinuđeni da plaćaju 10 000 dinara za boravak deteta u vrtiću, iako je zakonski propisana cena 5 000.
"Ova bezočna reakcija gradske vlasti da će roditelji, praktično biti potkradani do 1.januara sledeće godine, zaslužuje najoštrije sankcije", istakli su iz "Bepca".
Taj roditeljski portal osudio je i ponašanje resornog ministra prosvete Srđana Verbića jer je posavetovao građane da pravdu traže na sudu, umesto da se borio za prava roditelja i poštovanje zakona.
"Zahtevamo od ministra prosvete da radi svoj posao i insistira na tome da se zakon poštuje sada i odmah, a ne da se njegova primena prolongira", istakli su u saopštenju.
Oni su pozvali Verbića da javno kaže ko će snositi odgovornost što se zakon nije poštovao i da li će roditelji biti obeštećeni.
Zatražili su i da se pod hitno objavi spisak svih gradova i opština u Srbiji u kojima gradska vlast "bahato zloupotrebljava roditelje", naplaćjući im vrtiće po dvostruko višim cenama od dozvoljene.
U "Bepcu" su podsetili da, prema važećim zakonima, roditelji mogu da plaćaju samo 20 odsto od ekonomske cene za boravak deteta u predškolskoj ustanovi.

Izvor: bebac