Grad kršio odluku o cenama vrtića, od 1. januara - 5 000 dinara?

Grad Beograd od 1. januara naredne godine primenjivaće nove, niže cene boravka dece u državnim vrtićima, pošto će svoj "cenovnik" morati da uskladi sa zakonom, koji je godinama kršio, pa su roditelji neosnovano plaćali više cene vrtića.

.

Grad je, kako je Tanjugu rekao ministar prosvete Srđan Verbić, izračunao cenu na osnovu zakona, koja će, kako je nezvanično čuo ministar, biti 5.000 dinara.

Iz gradskog Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Tanjugu danas nisu stigli odgovori u vezi sa ovom temom, a ministar Verbić istakao je da je, prema dopisima roditelja, sličan problem postojao i u Kragujevcu ali je tamošnja lokalna samouprava reagovala i u međuvremenu otklonila nezakonitosti.

Inače, lokalne samouprave kršile su u ovom slučaju dva zakona, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakon o predškolksom vaspitanju i obrazovanju.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u članu 159 kaže: "U budžetu jedinice lokalne samouprave obezbeđuju se sredstva za deo ekonomske cene obrazovanja i vaspitanja dece i učenika koja obuhvata ostale tekuće rashode, a na osnovu utvrđene ekonomske cene iz člana 155. ovog zakona.

U budžetu jedinice lokalne samouprave obezbeđuju se sredstva i za: 1) ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja (poludnevni i celodnevni boravak, ishrana, nega i preventivna zaštita dece predškolskog uzrasta) u visini 80 odsto od ekonomske cene po detetu, uključujući u celosti sredstva za plate, naknade i druga primanja, socijalne doprinose na teret poslodavca, otpremnine, kao i pomoći zaposlenih u predškolskoj ustanovi i ostale tekuće rashode".

Zakon o predškolskom vaspitanju i obrazovanju pitanje finanisranja reguliše članom 50.
"Roditelj, odnosno staratelj deteta učestvuje u obezbeđivanju sredstava za ostvarivanje delatnosti predškolske ustanove, čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina ili jedinica lokalne samouprave u visini 20 odsto od ekonomske cene po detetu, u skladu sa Zakonom".

Ovi zakoni su stupili na snagu 2009. odnosno 2010. godine, što znači da Beograd i Kragujevac godinama nisu poštovali propise pa su roditelji plaćali znatno više, čak i do 80 odsto za boravak deteta u vrtiću, a ne 20 odsto kako nalažu zakonske odredbe.

Roditelji boravak dece u beogradskim vrtićima plaćaju 9.700 dinara, a u Kragujevcu cena je bila još viša.

Ministar Verbić rekao je da je grad Kragujevac u međuvremenu reagovao te da je nova cena, a u skladu sa zakonom, utvrđena u iznosu od 3.450 dinara, što je 20 odsto u odnosu na ekonomsku cenu i ta se cenu već primenjuje.
"Sama činjenica da se koriguju cene je jako dobra vest", rekao je Verbić i naveo da roditelji Ministarstvu mogu i dalje da ukazuju na ove nezakonitosti.

Kad je reč o eventualnoj nadoknadi štete koju su roditelji imali s obzirom da im je nezakonito naplaćivano više za boravak dece, za sada se rešenja ne pominju.

Ministar je, inače, napomenuo da zakonima nisu predviđene kazne za nepridržavanje odredbi o utvrđivanju cene boravka u vrrtićima, te da pretpostavlja da roditelji mogu lično da potraže pomoć pravnika po ovom pitanju.

U Ministarstvu ističu da će, u slučaju da se pokaže da još neka lokalna samouprava ne određuje učešće roditelja u ceni vrtića u skladu sa zakonom, preduzeti korake kao i u slučaju Beograda i Kragujevca.