Nagrada za životno delo primabalerini Milici Bijelić

Udruženje baletskih umetnika Srbije, jedino strukovno, reprezentativno udruženje u toj oblasti, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS, dodeljuje godišnje nagrade Dimitrije Parlić, Smiljana Mandukić, Nataša Bošković kao i Nagradu za životno delo i Specijalnu nagradu za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra.

.

Od 1997. godine, 23. oktobra, na dan rođenja našeg proslavljenog koreografa Dimitrija Parlića, dodeljuje se nagrada sa njegovim imenom za najbolje koreografsko ostvarenje premijerno izvedeno u toku jedne pozorišne sezone, kao i domaćim koreografima za celokupan koreografski opus.

Nagrada Dimitrije Parlić je najprestižnija nagrada u oblasti baletske umetnosti u našoj zemlji. Žiri u sastavu Vladimir Logunov (predsednik), Milena Burić, Danica Arapović, Milena Jauković i Ljubiša Ristić doneo je odluku da se nagrada Dimitrije Parlić za 2014. godinu ne dodeli jer ovogodišnja koreografska produkcija, po njihovom mišljenju, nije iznedrila ostvarenje vrhunskog umetničkog dometa koje zaslužuje ovo visoko strukovno priznanje.

Isti žiri je Specijalnu nagradu za inovativni pristup u oblasti savremenog plesnog teatra dodelio Daliji Aćin Telander za predstavu San žute čarape, produkcija Bitef teatra i Stanice-servisa za savremeni ples.

Nagrada Nataša Bošković dodeljuje se za najbolju interpretaciju klasičnog ili neoklasičnog stila u oblasti baletske umetnosti. Ove godine, žiri u sastavu Zoja Begoli (predsednik), Višnja Đorđević i Marija Stojaković doneo je odluku da se nagrada dodeli Ani Đurić, prvoj solistkinji Baleta Srpskog Narodnog pozorišta u Novom Sadu, za izuzetno ostvarene uloge Odete i Odilije u predstavi Labudovo jezero, u koreografiji i režiji Vladimira Logunova.

Nagrada Smiljana Mandukić se dodeljuje za najbolju plesnu interpretaciju u oblasti savremene umetničke igre a žiri u sastavu Nela Antonović (predsednik), Marija Bajčetić i Isidora Stanišić je odlučio da nagradu Smiljana Mandukić za 2014. godinu dodeli Ani Ignjatović-Zagorac savremenom igraču, za izuzetnu scensku realizaciju koreografskog zadatka u savremenoj plesnoj predstavi Želeće mašine, u produkciji Bitef teatra.

Nagradu za životno delo u 2014. godini, predsedništvo Udruženja baletskih umetnika Srbije dodeliće istaknutoj umetnici Narodnog pozorišta u Beogradu - primabalerini Milici Bijelić.

Svečana dodela godišnjih nagrada UBUS održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu dok će nagrada Nataša Bošković biti uručena 25. oktobra 2014. na sceni Jovan Đorđević, Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, po izvođenju predstave Labudovo jezero, koja počinje u 19 časova. Nagrada Smiljana Mandukić biće uručena 13. novembra 2014. godine na sceni Bitef teatra, po izvođenju predstava Želeće mašine.